Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Стотици изгоряха от измамна схема в социална мрежа

Едва ли има потребител на социалните мрежи, който да не е попадал на изкушаващо предложение за бърза печалба на скъп модел смартфон или подобно мобилно устройство. За някои, това е доходоносна бизнес-схема чрез която успяват да въвлекат по най-елементарен начин, нищо-неподозиращи потребители.

За започнато разследване по пореден такъв случай, информираха от пресцентъра на МВР. След подаден сигнал за измама, служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Варна са започнали разследване на група в една от социалните мрежи. Измамната схема се изразява в следното:

  • Потребителите биват подвеждани, че печелят скъпоструващ мобилен телефон
  • След това биват информирани, че за целта трябва да заплатят транспортните разходи по доставката.
  • Независимо от изпълненото условие, жертвите на измамата не получават т.нар. „награда“, а напротив - получават поредно "успокояващо" съобщение, че ще бъдат компенсирани за платената доставка с код за намаление при пазаруване
  • В крайна сметка, очакващите доставка или код за отстъпка, не получават нищо

В хода на проведените оперативни действия, полицаите успяват да установят организаторите на схемата – измамници на 24 и 20 години, и двамата от Благоевград. Установена е и тяхна 32-годишна съучастничка, която, според събраните данни, изпълнявала ролята на „муле“.

От събраната до момента информация по случая, потърпевшите от измамата са повече от 100 човека.

Тримата онлайн-измамници са задържани в полицейския арест. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районна прокуратура – Варна.

c