Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Броят болните от Грип и ОРЗ ученици в област Добрич

Справки за отсъстващите ученици поради болест в област Добрич се подават всеки ден в Регионалната здравна инспекция в Добрич от Регионалното управление по образованието. Мярката е въведена в петък, тъй като през миналата седмица броят на заболелите от Грип и ОРЗ в областта бе над два пъти по-висок от предходната. Данните за отсъстващите се подават в РУО от директорите на учебните заведения.

Днес поради болест на училище не са били 8.5 процента от учениците, съобщи за Про Нюз Добрич старши експертът в образователното управление Неше Али. Най-много са отсъстващите в СУ „Христо Смирненски” в село Крушари – 25 процента, но там има болни и от шарка, посочи Али. 20 на сто от децата не са били в час в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Белгун, там учениците са малко, каза експертът. В СУ „Христо Ботев” в Балчик отчитат 15 на сто отсъстващи. В Добрич процентът на болни е най-голям в ОУ „Н. Й. Вапцаров” – 19 на сто, и в ПГ по техника и строителство „М. В. Ломоносов” – 16 на сто. Неше Али отново направи уточнението, че там учениците не са много.

Данните сочат, че в сравнение със същия период на м. г. броят на болните ученици е по-малък. На 16 януари 2019 година поради болест от училище са отсъствали 16.6 процента от децата. Няколко гимназии в Добрич на тази дата бяха с близо 30 на сто болни – процент, при надскачането на който се обявяваше грипна ваканция.

Процентите вече не са значими за вземане на решение, има нова методика и нови указания от страна на министерството, каза за Про Нюз Добрич директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Тя обясни, че от здравната инспекция искат справките, за да имат някакъв ориентир.

Малък е броят на пневмониите и другите усложнения от Грип и ОРЗ, сочат справките, които днес са постъпили в РЗИ от болниците в областта. Д-р Ангелова посочи, че за изминалата седмица заболяемостта за област Добрич – 100.48 на 10 000 души, е под средната за страната, която е 132 на 10 000. Тя е по-ниска и в сравнение с предходната седмица, когато беше 107.66 на 10 000. Спокойна е обстановката и в съседните области, заболяемостта за сега при нас е нормална за сезона, каза още директорът на РЗИ.

c