Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Протестиращите родители от Добрич срещу ромските стипендии удържаха победа

Тригодишната борба, започнала след протести на родители от Добрич, се увенча с успех и съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета.

С решение от 13 януари Върховният административен съд постанови, че стипендиите, които бяха изплащани на ромски ученици в периода 2016-2018 г., са дискриминация спрямо останалите деца. Постановлението потвърждава решение на Административен съд - София град, съобщи сдружение "Азбукари", което три години води дело срещу програмата за подпомагане на ромски ученици.

Ромският проект съществуваше по времето на Меглена Кунева като министър на образованието. 60% от финансирането му идваше от неправителствената организация "Ромски образователен фонд", а останалите 40% осигуряваше нашето Министерството на науката и образованието (МОН). По 30 евро месечно получаваха ромски ученици с успех над 3.50. Целта беше задържане на децата в средното образование, повишаване на резултатите им и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми.

На протести в Добрич родители се обявиха против ромските стипендии, които дискриминират децата им

Сдружение "Азбукари" започна съдебна битка срещу стипендиите след протести на родители от Добрич, които настояваха и българи да имат право на парите.

В края на октомври 2016 г. родители от Добрич заявиха, че ще се събират всеки ден от 18 часа, в продължение на 10 дни, пред общината. Протестът се организираше в социалните мрежи и беше насочен против идеята да се дават стипендии от 30 евро месечно на ромските ученици.

Родителите изпратиха декларация до 10 институции – Народното събрание, президента, премиера, министерствата на труда, финансите, образованието и вътрешните работи, до омбудсмана, Агенцията за закрила на детето и Комисията за защита от дискриминация.

Искането им беше българските деца да не бъдат дискриминирани. „Щом ще има стипендии, нека те да бъдат за всички, с еднакви критерии, и българчетата също да имат възможност да кандидатстват за тях“, настояха майките.

„Сдружение Азбукари“ прие като своя каузата на родителите от Добрич, като с нея се ангажира лично Цвета Кирилова, председател на неправителствената организация.

Тогава Кунева защити проекта с думите: "Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи."
През 2016/17 и 2017/18 г. по проекта бяха подкрепени 763 младежи от ромски произход. Успехът им беше доста по-висок от минималния за получаване на подкрепа - около "Много добър 5". Ромски организации коментираха в хода на съдебната битка, че според закона за защита от дискриминация изравнителните мерки за групи, които са в неравностойно положение, не могат да се определят за дискриминационни.

c