Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Започва финалната фаза на Купа България. "Добруджа 07" в битка с "Дунав"

От днес до неделя (19 януари) в Спортна зала "Младост" в Бургас ще бъдат изиграни срещите от финалната фаза от турнира за Купата на България по волейбол при мъжете.

Осем отбора - седем от Суперлигата и един от Висшата лига, влизат в битка за спечелването на тазгодишния Трофей.

Днес ще бъдат изиграни всички четвъртфинални срещи, които ще определят четирите полуфиналистите за 18 януари.

За разлика от предходни години, в настоящето издание на надпреварата няма категоричен лидер. Голямата част от тимовете успяха да привлекат нови попълнения в селекциите си и това предвещава доста изненади в Турнира. Спортните сблъсъци ще дадат отговор на това доколко са сработени вече клубните формации. Всички срещи ще бъдат предавани пряко по Diema Sport.

В първия ден от надпреварата се очертава истински волейболен маратон. От 12:15, до 20:00 ч. ще се играят четири мача от четвъртфиналните сблъсъци.

Първият двубой - от 12:15 часа, изправя един срещу друг съставите на "Ботев" (Луковит) и "Монтана". Волейболистите на Ботев се подвизават във Висшата лига, като с присъствието си на финалите се превърнаха в приятната изненада на турнира.  

По пътя към заключителната фаза воденият от Пламен Тодоров тим реализира три победи, като последователно надигра втородивизионните Люлин (София) и Виктория волей (Пловдив) с по 3:1 гейма. В третия етап луковитци направиха истински подвиг, като отстраниха първодивизонния Пирин (Разлог) с 3:1 гейма и хвърлиха в огромна радост своите поддръжници.   Така отбор от второто ниво на родните шампионати достига до финалния спор за Купата за първи път от сезон 2011/2012 година, когато втородивизионният УНСС намери място сред най-добрите. Тогава студентите отстъпиха на четвъртфиналите на Арда с 1:3 гейма, като не успяха да  продължат напред.   

Днес състезателите на Ботев са изправени срещу класния тим на Монтана. Те ще трябва да сътворят чудеса от храброст срещу монтанчани, за да повторят паметното си представяне от преди месец срещу Пирин. Въпреки това самото достигане до финалите е огромен успех и положителен фактор, след като представителите на Луковит се борят за промоция в Суперлигата през следващата година.   Вторият мач по програма в зала "Младост" е доста интересен, като един срещу друг излизат носителят на Купата Хебър (Пазарджик) и Левски София от 15:00 часа. "Тигрите", които са актуалният носител на Купата, както и на Суперкупата на България, преследват нов трофей през този сезон. Тимът от Пазарджик се подсили и с национала Теодор Тодоров, като присъедини поредно класно попълнение в състава си. Въпреки, че са фаворити, на пазарджиклии няма да им е толкова лесно, тъй като се изправят срещу амбициозния Левски, който винаги играе за победа и е изпълнен с мотивация за себедоказване.   

  Третият двубой за деня е особено важен за бургаската общественост, като противопоставя домакините от Нефтохимик 2010 (Бургас) и Марек Юнион-Ивкони (Дупница) от 17:45 часа. Бургазлии са шампионите в Суперлигата, но през този сезон тимът е с обновен и различен състав от изминалия шампионат. Нефтохимиците загубиха спора за Суперкупата в началото на първенството, като сега на свой терен се борят най-малко за участие на финал в турнира за Купата. От друга стана Марек е корав съперник, който винаги е пълен с изненади. Дупничани обаче бяха  напуснати от един от най-опитните си играчи Златан Йорданов, който пое в посока Турция. Въпреки това Марек ще търси своя път за противодействие, като се очаква интригуващ сблъсък.   

  Последната среща от програмата за деня е от 20:00 часа, като  в нея ще играят волейблистите на Дунав (Русе) и Добруджа 07 (Добрич). През този сезон Дунав, който е воден от играещия треньор Дани Милушев, направи много силен старт, като успя да повали съперници като ЦСКА и Пирин и присъстваше на челни позици, но след това позагуби първоначалния устрем. От своя страна Добруджа 07 е твърдо сред водешите тимове в Суперлигата, като завърши на пето място във временното класиране след есенния дял. Добруджанци се подсилиха и с чужденец, като дебют на Купата ще направи аржентинецът Франко Джагета. При всички положения и двата тима имат за цел да продължат напред, като ще се хвърлят в яка битка във вечерните часове.  

Според регламента на Турнира, победителите от първите две срещи от четвъртфиналите играят на единия полуфинал, който е на 18 януари (събота) от 16:00 часа. Спечелилите вторите две срещи влизат в директна битка на другия полуфинал от 19:00 часа..   Предстоят интригуващи битки и много емоции за волейболните фенове в Бургас, като не са изключени и изненади.

Дали Хебър ще защити купата си, дали Нефтохимик ще направи нещо запомнящо се на свой терен, или трофея ще има нов притежател, предстои да разберем. Едно е ясно - ще бъде интересна и вълнуваща борба, още повече с напредването към финалния сблъсък, където в зала "Младост" ще става все по-горещо.

Големият финал на турнира, в който ще бъде излъчен носителя на Трофeя, е на 19 януари от 18:30 часа.

Източник: bgvolleyball.com

c