Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Предупреждават за непознат коронавирус от Китай

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ), Стокхолм на 31.12.2019г. здравните власти в гр. Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай са информирали за взрив от 27 случая на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни - Wuhan, South China Seafood City market.

Заболелите са с оплаквания и симптоми на треска, диспнея и рентгенографски данни за двустранни белодробни инфилтративни лезии. До 5 януари 2020 г. броят им е достигнал 59, седем от които са в критично състояние. През вчерашния ден, официално беше съобщено за случай на заразен и в Япония.

Според китайските власти не се наблюдава предаване на инфекцията от човек на човек, както и няма случаи на заразени сред здравните работници.

Проведените лабораторни изследвания изключват като причинители сезонните грипни вируси, вирусите на птичия грип, аденовируси, коронавируси, причиняващи Тежък остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточен редпираторен синдром (MERS).

ЕЦКЗ съобщава, че по данни на член на Китайската инженерна академия е дешифрирана генетичната последователност (секвенция) на причинителя на случаите и вероятно се касае за нов коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от развилите заболяването.

Причините за избухването на заразата обаче все още са неясни. Изясняването на всички обстоятелства около разпространението на вируса продължава.

По информация на Световната здравна организация /СЗО/, през последната седмица, лица със симптоми на пневмония и данни за пътуване до Ухан, са идентифицирани на международни летища.

Поради създадената епидемична обстановка и отчитайки факта за наличие на директни полети от Ухан до Париж, Лондон и Рим в рамките на Европейския съюз, както и предстоящото отбелязване на Китайската Нова година в края на януари, Европейският център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) препоръчва пътуващите до Ухан да избягват посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животни, особено домашни птици и техните екскременти; да спазват добри хигиенни практики при измиване на ръце и приготвяне и консумация на храни.

Пътуващи с данни за респираторни оплаквания, които се завръщат от Ухан или са пътували до Китай и са престояли в Ухан, трябва да потърсят медицинска помощ като информират медицинските специалисти за своето пътуване.

ЕЦКЗ напомня, че поради настоящата висока интензивност на сезонния грип в Китай, пътуващите е препоръчително да се имунизират с грипна ваксина поне две седмици преди пътуването, за да се предотврати тежко заболяване, в съответствие с националните и международни препоръки.

c