Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Танго от 52-годишна грамофонна плоча от Ирак звуча в Дома за стари хора в Добрич

Темпераментни латино танга от двойна грамофонна плоча на "Philips" звучаха днес на ретро парти с викторина в Дома за стари хора в Добрич. Плочата е собственост на домуващия Асен Иванов и е закупена през далечната 1968 година от Ирак. „Два часа чаках на слънцето в Багдад, докато отвори магазинът и да я купя!”, разказа с носталгична усмивка Асен.

Той вдъхнови участниците в партито, като донесе своя грамофон и колекцията си от стари винилови плочи. Някои от тях са истински антики, а други имат интересна история. Сред най-ценните, освен плочата с испански танга на "Philips, е и студийният албум "Вечност“ на Лили Иванова, издаден през 1973 година от „Балкантон“ на дългосвиреща плоча с каталожен номер ВТА 1627.

Домуващите проведоха музикална викторина: "Познахте ли кой пее?", като за всеки познал имаше награда по нещо сладичко или календар. Без проблем бяха разпознати едни от първите песни на Паша Христова, Лили Иванова, Мими Иванова, Емил Димитров, Росица Кирилова, дует "Ритон", народния певец Иван Георгиев. Леки затруднения предизвикаха песните на "Сигнал", "LZ", братя Аргирови. Понеже плочите са много, някои бяха оставени за следващото събиране.

Партито продължи с танци. И докато едни танцуваха горещи танга, други изпиха по един горещ чай.

c