Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Бум на варицела в страната, в област Добрич за седмица има 42 болни

Бум на варицела в страната показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Само в първата седмица на новата година са регистрирани 1139 случая на този вид шарка. Повечето са деца, но сред болните има и възрастни хора.

Болните са с 521 повече от последните 7 дни на 2019 г. В същия период на миналата година са били 856, което прави с 283 повече този януари. Новорегистрирани са и 50 случая на скарлатина, което е с 12 повече спрямо последните дни на декември.

Данните на Регионалната здравна инспекция в Добрич за последната седмица сочат, че броят на регистрираните остри заразни болести, е 56, от които 42 са случаите на варицела. Запазва се нивото от първата седмица на новата година, когато са били 46. Но, са двойно повече в сравнение с месец по-рано, като за седмица са регистрирани 23 случая на варицела. Припомняме, че през лятото болните бяха 4-6 до 10. През първата половина на 2019 г. имаше  два пика с по 37 болни от варицела за седмица – в началото на януари и през април.

Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

До две седмици ваксината срещу варицела, която от тази година вече е препоръчителна за децата у нас, ще бъде достъпна в аптеките, увери пред БНТ държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. В момента в цялата страна се наблюдава бум на заболяването, като в Монтана например болните са над 70.

Досега в България ваксина срещу варицела не се предлагаше. Родителите трябваше да я поръчват от чужбина. След включването ѝ в препоръчителния списък, тя ще се продава в аптеките и у нас. Първоначално в по-големите градове, но при интерес всяка аптека може да заяви количества.

Първите бройки вече са в складовете на фирмата дистрибутор.

Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Първоначалните количества са малки - 1200 дози и те са с опаковка, която не е предназначена за българския пазар, само че с указания на български, затова е необходимо да бъде взето разрешение от Изпълнителна агенция по лекарствата.

Сред промените в имунизационния календар тази година е отпадането на реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту при 11-годишните.

c