Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Заразяват с @-вирус, маскиран като призовка от МВР

За разпространението на фалшив e-mail от името на Пътна полиция на МВР, предупредиха от Центъра за градска мобилност /ЦГМ/. От там съветват - гражданите, които са го получили, да не го отварят.

Фалшивият e-mail се изпраща от адрес opp@mvr.bg , съдържа телефонен номер на инфоцентъра на ЦГМ и има следното съдържание: 

 Здравейте! Приложено ви изпращаме призовка, относно явяване за извършване на предварителна проверка по преписка ТПЛСС-1-0814 /2019 във връзка с извършено нарушение по ЗДвП. Повече информация относно явяването и нужните документи ще откриете в призовката. Отдел Пътна полиция МВР. Тел. за контакти: +982 3050; +932 750 и 0700 13 233.

При отваряне съдържанието на мейла стартира програма, която се предполага че съдържа вирус.

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства

От ГДБОП предупредиха, че се касае за активна СПАМ атака спрямо гражданите, чиято цел е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства.

Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от маскиран и нереален пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, симулиращ електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

От Вътрешното министерство уточниха, че не съществува електронна поща с такъв адрес ( opp@mvr.bg )

От там напомнят, че подобна практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Специалистите съветват - Нне го отваряйте и директно го изтрийте!

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел - разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители.

Кибер престъпниците използват и друг вид СПАМ-атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурни снимки на получилите съобщението, сигнализират от ГДБОП.

От Дирекцията уверяват, че ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната. Целта е филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана, уточняват от отдел „Киберпрестъпност“.

c