Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Microsoft официално спря поддръжката на Windows7

През последни месеци Microsoft активно предупреждаваше потребителите на Windows 7, че поддръжката за платформата ще спре на 14 януари 2020 г. и след тази дата тя няма повече да получава безплатни ъпдейти на сигурността.

MS: After 10 years, support for Windows 7 is coming to an end on January 14, 2020. We know change can be difficult, so we are here to help you with recommendations for what to do next and to answer questions about end of support.

Въпреки че компютрите ще продължат да работят, те ще бъдат много по-уязвими на потенциални атаки със зловреден софтуер, които се възползват от пропуски в системата.

Чрез нов изскачащ прозорец, от Microsoft възнамеряват да продължат с напомнянето на потребителите за тази опасност. За разлика от досегашните напомняния, компанията е решила в този случай видът на напомнянето да заеме целия екран и да съдържа текста:

Your Windows 7 PC is out of support

Според изданието ZDNet, кодът за това е бил включен в още в декемврийския ъпдейт SP1 на Windows 7.

Напомнянето цели да предупреди ползващите Windows 7, че компютрите им са доста по-уязвими на вируси заради липсата на ъпдейти. Компанията препоръчва на ползващите Операционната им система - версия 7, да преминат към Windows 10, за да бъдат защитени. Потребителите ще имат възможност да затворят изскачащия прозорец, както и да изберат да не го виждат повече, но това все пак няма да промени статуса на техните системи и те ще продължат да бъдат поддатливи на атаки, коментират от изданието.

За бизнес потребителите, които са закупили опцията за удължена поддръжка, в следващите три години Microsoft ще продължи да осигурява ъпдейти на сигурността на Windows 7. За такъв период ще има поддръжка и за закупилите Windows Virtual Desktop.

От ИТ гиганта Google обявиха, че от тяхна страна, поддръжката на браузъра Chrome за Windows 7 ще продължи поне до средата на 2021 година.

В случай че работите с платформа на Windows 7 - версии Home, Pro или Ultimate, все още можете да се възползвате от опцията за безплатен ъпгрейд до Windows 10, която предлага Microsoft.

Теоретично, компанията още през 2016 година трябваше да спре да обновява Windows 7, но на практика продължи да я поддържа до срещата на януари 2020 г.

Алтернативна възможност за потребителите на толкова разпространената 7-а версия на Windows, е преминаването към друга платформа - например някоя от многобройните безплатни разработки на Linux.

Изображение: lupa.bg

c