Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Между 400 и 1 000 лева за новородено на висшисти в Добрич предлагат съветници

Приемане на Правилник за реда и условията за работата и устройство на Общински фонд „Hасърчаване на раждаемостта в Община град Добрич” предлагат общинските съветници от ВМРО-БНД Тихомир Маринов и Станислав Илиев. Правилникът е обявен за обществено обсъждане на сайта на Общината Добрич до 17 февруари. Предложения и становища се приемат на адрес: dobrich@dobrich.bg.

Според вносителите на докладната записка целта на фонда е младежите, които отиват в други градове да получат своето висше образование, да се завърнат в Добрич след неговото завършване, както и да се повиши мотивацията на младите да завършват висше образование. Очакванията са след въвеждането на нормативния акт семейства, които са останали да работят в по-големите градове, след завършването на висшето си образование да се завърнат в Добрич.

Предложението е за първо дете семействата да бъдат подпомагани с 400 лева, за второ – с 500 лева, а за трето – с 1 000 лева. Средствата за общинския фонд ще се осигуряват от бюджета на Общината след решение на Общинския съвет, от дарителски и благотворителни кампании и други източници. Според направените предварителни и прогнозни финансови разчети, необходимите средства са в размер на 30 000 лева до 31.12.2020 г. Първоначалните средства ще бъдат осигурени от бюджета на Общината.

Сред задължителните документи за кандидатстване за отпускане на средства от общинския фонд е копие от диплома за завършено висше образование или уверение, издадено от учебно заведение за завършеното висше образование на единия от родителите. Трябва да бъдат представени и удостоверения за настоящ и постоянен адрес на родителя/ родителите с минимален срок от 6 месеца преди датата на подаване на заявлението.

Предлага се общинският фонд „Hасърчаване на раждаемостта в Община град Добрич” да се ръководи от комисия. Съставът ще бъде от 3 общински съветници, избрани от ОбС за срока на мандата, и 2 представители на общинската администрация, определени от кмета.

Създаването на подобен общински фонд бе предложено от общински съветници от ВМРО-БНД и през предния мандат, но тогава ОбС не прие правилника за дейността му. Тогава предложението бе за първо дете да се отпускат 500 лева, за второ – 700 лева, а за трето – 1 000 лева.

c