Здраве Общество

Нови случаи на Африканска чума в област Добрич – в Ген. Тошево и Балчик

За нови два случая на Африканска чума по свинете при диви прасета съобщи днес на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. Случаите са установени на територията на общините Генерал Тошево и Балчик. Животните са загробени по надлежния ред.

На територията на област Добрич обстановката е спокойна, няма промишлени обекти, в които да са регистрирани случаи на болестта, информира д-р Андонова. Тя съобщи още, че със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните е забранено движението на животни и клането им на територията на цялата страна и са разпоредени мерки – вземане на проби, проследяване на животните във фермите. „Мярката е временна. Затворени са и кланиците, като и там се проверява извършването на дезинфекция и се вземат отривки. Проби се вземат и от регистрираните превозни средства за превоз на животни. До края на седмицата ще приключим работата по вземането и изпращането на проби от нашата област“, каза още д-р Андонова.

На заседанието се обсъди наличието на терени за загробване на животни. Част от общините имат определени такива терени, други са в процедура по одобряване на предложени такива, докладваха кметовете им.

Преди да закрие заседанието областният управител Красимир Кирилов информира, че със заповед на зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов във връзка с усложнената епизоотична обстановка е разпоредено заседания на комисиите да се извършват два пъти в месеца.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *