Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Гънка в пространството или един различен дом в Добрич

Има такова място и има такива хора. Мястото е домът на Маестра Константина Петкова в Добрич, а хората… те са различни по възраст, пол и занятие. Обединява ги любовта към изкуството и вдъхновението на Маестрата. Събират се, за да гледат филми, да слушат концерти, да общуват, да споделят и да се обогатяват. В тези времена едно такова място е като оазис за светли хора със светли души, където се срещат и могат да говорят за нещата, които ги вълнуват.

Преди филма някой подбира информация за сценария, режисьора и актьорите във филма, за да направи кратка презентация, която всички изслушват с любопитство и уважение.

Ако филмът е със субтитри няколко от дамите се редуват да четат на глас за тези, които са далеч от телевизора и не виждат надписите… Тъмната стая, осветявана само от екрана и жените, които четат на глас, стараейки се да придават на прочетеното емоцията на актьорите, е нещо, което определено засилва въздействието на видяното и правят преживяването много лично.

Пият по чаша вино, хапват по нещо леко и обсъждат…

Тук за кратко време можеш да научиш много неща – за нови книги, интересни филми, история, култура или просто за нещата от живота. Можеш да размениш книги, да вземеш рецепта за вкусно ястие, да получиш съвет или да срещнеш нов приятел.

Такива сбирки организира Константина Петкова вече повече от  50 години. Започнала още през студентските си години в Рим, където всеки четвъртък събирала в квартирата си почитатели на изкуството във всичките му форми.  Продължава и днес. Организира ги, домакинства и кара всеки поканен да се чувства добре дошъл!

Успява да създаде неповторима атмосфера и желание да си там и когато всички си тръгват и се уговарят за следващата сбирка и филм, да нямаш търпение да се случи отново. Излизаш от този дом, връщаш се в реалността, но вече си по-спокоен и усмихнат. Защото вече знаеш: има такова място, има такива хора и има такава жена, която го прави възможно и прави света едно по-светло място.

Благодаря ти, Константина!

Диана СТЕФАНОВА

c