Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

За пръв път в Добрич показват лични вещи на Петър Увалиев

За пръв път добричките библиотечни специалисти представят съхранени лични вещи, както и документи на Петър Увалиев - част от фонда на Регионална библиотека "Дора Габе" Добрич. Колекцията може да бъде разгледана в подредената експозиция, посветена на 105 години от рождението на именития български интелектуалец.

През тази година се навършват 105 години от рождението на Петър Увалиев и библиотечните специалисти припомнят, че културното учреждение притежава съществена част от личната библиотека на интелектуалеца - подарена от неговата съпруга Соня Увалиева и Фондация „Семейство Увалиеви”.

"Добричлии са имали възможност вече няколко пъти да посетят наши изложби с книги и периодични издания от тази ценна колекция, неведнъж сме посрещали и специални гости – наши съграждани или гости на града, които са проявили желание да видят самата сбирка или да научат нещо повече за Петър Увалиев. Затова решихме отново да направим нашите потребители съпричастни към факта, че Добрич има своя история с тази изключителна личност", споделиха от управата на културната институция.       

В подредената експозиция е предложен поглед към творчеството на видния интелектуалец, както и отношението на другите към него. Посетителите могат да видят книги, статии и изказвания на съвременници и следовници на автора.

Представеното от творчеството на Петър Увалиев включва основни негови трудове – книги, сценарии и адаптации и публикации в периодичния печат. Ценни и представляващи интерес са статиите в сп. „Златорог”, които той е публикувал още преди заминаването си от България – през 30-те години на 20 век, както и негово писмо до Елисавета Багряна от 1932 г., публикувано в книгата на Катя Зографова „Играещата със стихиите”.

Между показаното за първи път, впечатление правят някои от личните вещи на Увалиев - малка колекция от фигури на костенурки, очилата му и картичка от проф. Елка Константинова, адресирана до него.

Изложбата е ситуирана във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана от 10 до 31 януари 2020 г.

c