Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Управителят на „Пътнически превози” в Добрич: Автобусният бранш постигна чуваемост

Автобусният бранш постигна, първо, чуваемост, доволни сме. Така коментира за Про Нюз Добрич постигнатото днес по време на разговорите между премиера Бойко Борисов и представителите на превозвачите заради въвеждането на ТОЛ система управителят на „Пътнически превози” ЕООД в Добрич Валентин Василев. От бранша преди дни заявиха, че в понеделник – 13 януари, излизат на протест заради цените и обхвата на тол таксите.

„По исканията по нерегламентирания превоз – имаме уверенията на премиера, че по този въпрос решението ще бъде в най-кратки срокове. По отношение на Закона за автомобилните превози и субсидирането също постигнахме договорки и ще започнем работа другата седмица”, заяви след срещата Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, цитирана от pik.bg. Имаме потвърждение за инкриминиране на нерегламентирания превоз, каза още тя. Според участници в срещата е постигната договорка системата да заработи от 1 март и премиерът е приел предложените от превозвачите тарифи. Милтенова благодари на Бойко Борисов за позицията му и съобщи, че на 13 януари протести няма да има.

„Вчера контактувахме в една посока, сега вече в друга. Малко сме успокоени, защото имаше голям товар върху нас. При протест как щяхме да оставим сутринта хората да не отидат на работа, децата на училище”, коментира Валентин Василев. По думите му обаче не трябва много да се аплодира постигнатото на срещата, защото то е временно отлагане докато се направят разчетите. „Съжалявам, че това не го направиха преди една година, ако бяха готови. А те играха на тото – колко лева ще вземем, ама как ще ги вземем”.

На тях им трябват 450 милиона лева, ако съберат 300 милиона сигурно пак ще вдигнат таксите, но вече ще има точен измерител, посочи управителят на „Пътнически превози”. По думите му ако таксите се вдигнат трябва да се посочи от къде ще дойде компенсацията, защото много трудно може автоматично да се принесе на хората. „Ако е екскурзия – няма спор. Качваме се 50 човека, казваме 50 лева струва повече, вадим по 1 лев и това е. Но как да ги вземеш от дете, което всеки ден трябва да ходи на училище”, сподели Василев.

Според него е необходима промяна в нормативната уредба по отношение на сивия бизнес, защото той пречи на всички, но най-големият потърпевш е държавата. Собственикът на превозваческата фирма не можа да отговори на въпроса на Про Нюз Добрич какъв процент от превозите в нашата област са в сивия сектор, по думите му никой не може да каже. „Дават една цифра в национален мащаб от 30 процента, но можеш ли да познаеш кой, как и колко пари взема и кой ги отчита, кой не ги отчита. А по отношение на фирмите, които са на светло, постоянно има някакви системи за контрол. Когато се продаде един билет тази информация за 1 лев, който е взет, отива автоматично в НАП. И всеки, който си вземе билета, може да участва и в томболата за наградите”, сподели Валентин Василев.

Той коментира и факта, че, за разлика от Европа, частните фирми в България са изключени от възможността да участват в програми заедно с общините за обновяване на превозни средства. По думите му Конституцията гарантира равни права на частния и на държавния и общински бизнес, но на практика тези равни права ги няма. Има уверение, че в следващия програмен период 2021-2027 ще се работи по този въпрос, което е добре, посочи управителят на „Пътнически превози”.

c