Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат термо стандарт за траурните автомобили

Температурна среда от 0 до 5 °C трябва да поддържат автомобилите на траурните агенции, транспортиращи покойници.

Това е едно от измененията и допълненията в Наредба №2/21.04.2011 г. за здравните изисквания към гробищните паркове (гробища) и погребването и пренасяне на покойници, публикувани в Държавен вестник бр.97/10.12.2019 г.

Промените се отнасят до лицата, експлоатиращи гробищните паркове, както и транспортни средства за пренасянето и превозването на покойници.

Новите изменения в Наредбата включват следните изисквания:

  • Гробищните паркове, включително и тези по чл. 24 от Закона за вероизповеданията, се вписват в публичния регистър по чл. 36, ал. 3 от Закона за здравето.
  • Собствениците на гробищните паркове (гробищата) или оправомощените от тях лица са отговорни за управлението и поддържането на гробищните паркове, за изпълнение на изискванията на наредбата, както и за поддържане база данни за редовете и парцелите, броя на гробните места и датата на извършените погребения във всяко едно от тях.
  • При разкриване на нови и/или разширение на съществуващи гробища собственикът изготвя или възлага изготвянето на хидрогеоложко проучване на нивото на подпочвените води на новите терени. Разкриването на нови или разширението на съществуващи гробищни паркове се допуска само при условие, че хидрогеоложкото проучване е показало, че предвидените терени отговарят на изискванията на Наредба №2/2011 г.
  • Изискванията на чл. 7, ал. 1 т. 9 и т. 10  относно осигуряване на тоалетни за посетителите и места за паркиране на моторни превозни средства, не се прилагат за гробищата, изградени в населени места  по смисъла на § 1, ал. 2, т. 4 и 5 от Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони (ДВ, бр. 3 от 2004 г.) – т.  е.  с население по – малко от 1000  жители, както и за гробища, в които се извършват погребвания само на лица от вероизповедания, регистрирани по Закона за вероизповеданията и чиито верски убеждения и принципи не позволяват изграждането на тоалетни на гробищния парк.
  • Когато гробищата са разположени на труднодостъпни терени и изграждането на ограда е затруднено и/или невъзможно, се допуска ограждането да се извърши чрез естествени материали (зелен пояс, жив плет и други).
  • В гробищните паркове, изградени в населени места с население по – малко от 1000  жители, се допуска осигуряване само на течаща вода за  цели, различни от питейно-битовите - измиване на алеи, паметници и други. В тези случаи на чешмите, които са захранени с вода, различна от питейна, се поставят трайни табели, обозначаващи, че водата не е годна за пиене.
  • Поддържането и почистването на гробищните паркове, включително и осъществяване на дейности по дератизация и дезинсекция, се организира и осигурява от собствениците на гробищните паркове или оправомощените от тях лица.
  • Погребването на лица - висши духовни лица от вероизповедания, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията, извън гробищен парк се допуска само на терени извън урбанизираната територия на населените места, върху които има изградени сгради за извършване на богослужение или за провеждане на религиозни обреди и церемонии.

За получаване на разрешение за пренасяне на покойник/тленни останки/урна извън страната: следва да се подаде заявление до директора на съответната регионална здравна инспекция по образец съгласно приложение № 2 от Наредбата, към което се прилагат:

  • 1. копие на съобщение за смърт;
  • 2. копие от смъртния акт или препис-извлечение от акт за смърт;
  • 3. копие на документ за самоличност на починалото лице;
  • 4. копие на разрешение за кремация - когато е извършена такава;
  • 5. копие на удостоверение, издадено от лекар със специалност "Съдебна медицина" - когато е извършена аутопсия и/или обработка на тленните останки;
  • 6. пълномощно или копие на договор с погребална агенция - когато заявлението се подава от упълномощено лице;
  • 7. документ за платена такса.

Заявлението  се подава от съпруг/съпруга, роднина или упълномощено от тях лице или длъжностно лице.

Когато заявлението се подава от погребална агенция, която не е регистрирана на територията на Република България, към заявлението се прилага и документ за актуална регистрация съгласно законодателството на съответната държава по регистрация.

При подаване на заявлението длъжностно лице от регионалната здравна инспекция проверява приложените документи и когато установи непълнота или нередовност, дава указания на заявителя за отстраняването им в срок  до 24 часа.

Лицата, които извършват дейности по подготовката на тленните останки за погребване и пренасяне, работят с лични предпазни средства, определени по реда на Наредба № 3 от 2001 г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място (ДВ, бр. 46 от 2001 г.) и използват биоциди за дезинфекция, разрешени за употреба от Министъра на здравеопазването.

Транспортните средства за пренасянето и превозването на покойници се оборудват със средства за отчитане на температурата в товарния сектор, като  случаите, когато пренасянето изисква времетраене повече от два часа, транспортните средства трябва да осигуряват поддържане на температура в товарния сектор от 0 до 5 °C.

Гратисният период за  привеждане на транспортните средства за превоз на тленни останки в съответствие с новите изисквания на Наредбата е шест месеца – до 10.06.2020 г. Останалите изменения и допълнения влизат в сила от датата на обнародването им в Държавен вестник  бр.97/10.12.2019 г.

c