Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Приятел предоставя жилище на пострадалото при пожар семейство с бебе от Добрич

Приятел на Веселин Стефанов, чийто дом в Добрич изгоря при пожар в нощта срещу събота, му предоставя жилище, в което семейството да живее до приключване на ремонта, съобщи потърпевшият.

Както Про Нюз Добрич писа, пламъците избухнаха малко след 1 часа след полунощ на 4 януари на последния етаж в триетажно блокче по ул. „Славянска”. На място са изпратени 2 пожарни автомобила с шестима служители. Огнеборците успяват да предотвратят разпространението на пожара в останалата част от сградата. Пламъците унищожават 230 кв. м от покривната конструкция, мебели, бяла, черна и компютърна техника, сервизно помещение, опушени са стени в жилището.

Потърпевшо е 4-членно семейство с две момчета – на 11 месеца и на 13 години. Димът събужда първо бебето, което започва да плаче и така вдига на крак родителите си. Всички се завиват с одеяла и излизат пред блока, разбуждат и съседите си.

След трагедията Веселин и семейството му се пренасят да живеят при майка му. Негов приятел от няколко години – Иво, служител в частна фирма в Добрич, научава за трагедията случайно в магазина, докато пазарува. Веднага му се обажда и му казва да не се притеснява – има свободно жилище, което ще му предостави. Апартаментът се намира срещу горната „Била”, предстои в събота семейството да се принесе в него.

Веселин Стефанов получава обаждане и от Общината, от където му предлагат общинско жилище. Той обаче ще откаже, тъй като има къде семейството му да живее.

В момента домът ми изобщо няма покрив, само голи стени, така описа Веселин Стефанов останалото след пожара. Той разказа, че през септември приключил основният му ремонт. Всички мебели са подменени – спалня, легла, гардероби, кухнята също е изцяло нова. Всичко изгаря или е повредено от пламъците – мебели, печка, пералня, сушилня, друга техника. Оцелява единствено хладилникът. Днес мъжът заедно със свои приятели и роднини са съборили окончателно покрива.
В понеделник Веселин Стефанов е подал необходимите документи при застрахователя. Във вторник е направен оглед, изпратени са и вещи лица от Варна. „Проявиха разбиране. Казаха, че ще направят всичко възможно колкото се може по-бързо да получим отговор. Но по принцип всичко трае около месец и половина, два, обещаха да скъсят периода”, обясни мъжът. Той допълни, че има оферти за ремонт на покрива от две фирми, и двете са на стойност над 15 000 лева – за материали и труд. Трябва да стане по-бързо, защото когато вали ще наводнява съседите отдолу, допълни той.

Многобройни са хората, които откликнаха на отправения апел за помощ на пострадалото семейство във Фейсбук, дарени са дрехи и обувки. Еднократна помощ отпуска дирекция „Социално подпомагане” в Добрич. Веселин се надява да се намери и фирма, която да дари строителни материали за покрива.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи по банковата сметка:

Веселин Георгиев Стефанов

BG34STSA93000025651516

BIC STSABGSF

БАНКА ДСК.

Снимка: btv.bg

c