Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

При капацитет 50, за дома в с. Опанец чакат 91 души с деменция

91 са чакащите за настаняване през 2019 година в Дома за пълнолетни лица с деменция в добричкото село Опанец. Капацитетът на дома е 50 души. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на дирекция „Социално подпомагане” в Добрич Магдалена Миткова.

От чакащите ред да постъпят в социалното заведение 27 са жители на област Добрич – 20 жени и 7 мъже. Останалите 64 са от цялата страна, преобладават тези от област Варна. През 2019 година в дома в Опанец са настанени едва 9 души – шестима мъже и три жени.

Домовете за пълнолетни лица с деменция в страната са общо 13 и са недостатъчни, сподели Миткова. Тя посочи, че чакащи има навсякъде, а близките им подават документи във всички домове. Близките им идват при нас, защото вече са в невъзможност да се грижат за тях, сподели директорът на ДСП. Някои от тях тръгват да бягат, други са агресивни, трошат, обясни Магдалена Миткова. „Болните с деменция изискват денонощна, 24-часова грижа, персоналите са малко, трудно се намират лекари, медицински сестри, защото работата е тежка”, каза още тя.

Според директора на социалната дирекция в Добрич смъртността е все по-малка, защото в домовете се настаняват все по-млади хора. Докато преди години те са били предимно над 90-годишни, сега има и такива, родени през 60-те години на миналия век. Това са хора, които имат деменция, но сърцата им са здрави, физически са добре, обясни Миткова.

Снимката е илюстративна

c