Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Пред приключване е ремонтът в ПМГ „Иван Вазов” в Добрич

Довършителни работи се извършват вече в Природо-математическа гимназия „Иван Вазов” в Добрич, където тече мащабен ремонт, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на учебното заведение Галин Канев. По думите му, основните дейности са приключили, в момента се извършва почистване, добоядисване на коридори.

Според проекта крайният срок за приключване на ремонта е в края на януари. До колкото мога да преценя, ще приключи в срок, вече му се вижда краят, каза директорът. Той посочи, че в ПМГ „Иван Вазов” се изгражда чисто нова парна инсталация – с нови радиатори, нови котли. По думите му техникът от Общината, който отговаря за тази дейност, всеки ден е в училището, извършва се много стриктен контрол.

Учениците на Природо-математическата гимназия продължават да учат в две други училища в Добрич. По-малките – от 5 до 8 клас, са в ОУ „Н. Й. Вапцаров”, а от 9 до 12 клас в – ОУ „Стефан Караджа”. Последните са на три смени още от началото на учебната година, часовете приключват в 18.40 часа.

По думите на Галин Канев има известни неудобства от ученето в двете сгради, особено за учителите. Няма как да не е трудно при такава ситуация, но е намерен оптималният вариант, каза директорът.

Припомняме, че мащабният ремонт на Природо-математическа гимназия “Иван Вазов” се извършват по проект на „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич“. Той се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“. Ремонтират се цялата сграда и двата физкултурни салона. Предвижда се и облагородяване на дворното пространство.

Проектът е на стойност 2 милиона и 150 хиляди лева с ДДС. С него се въвеждат мерки за енергийна ефективност, модернизират и благоустрояват дворни пространства, осигурява се достъп за лица в неравностойно положение.

В Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ се обучават 430 ученици в 18 паралелки.

c