Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Поетът Драгни Драгнев от Добрич представя нова книга

Новата си книга с есета и разкази „Да ти кажа, че те обичам” ще представи пред почитателите си Драгни Драгнев на 9 януари от 17.30 часа в Художествената галерия в Добрич. За книгата, която излиза под знака на издателство „Матадор 74“, ще говори проф. Димитрина Каменова. Организатори на събитието са Общината, Сдружението на писателите в Добрич и Художествената галерия.

Драгни Драгнев е роден на 5 януари 1939 г. в Добрич. Дипломира се със специалностите „Българска филология“ и „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Дълги години работи като журналист във в. „Добруджанска трибуна“ и БТА. Първите си стихотворения публикува във вестници и списания във Варна, Добрич и София. Първата му поетична книга „Жътва” излиза през 1976 година. 

Драгни Драгнев е автор на повече от 10 стихосбирки, повести, романи, новели и на исторически драми за кан Аспарух и кан Тервел. Написал е публицистичните книги „Кръгът на Дора Габе”, „Нашата Дора Габе” и „Мъдрецът и Птицата”. Основна тема в творчеството му е съдбата на Добруджа в миналото и днес. Стихове на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език. Членува в Сдружението на писателите в Добрич. Член e на Съюза на българските писатели.

Носител е на много награди от национални литературни конкурси. През 2018 година Община град Добрич го удостои с високото Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе.

c