Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ново огнище на АЧС, на 40 км. от Добрич

Нови три огнища на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ бяха открити днес.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови огнища на АЧС. Положителните проби за наличие на вируса са потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, информираха от пресцентъра на БАБХ.

Най-близката - на 39 километра от Добрич, е в индустриална ферма в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В свинекомплекса се отглеждат близо 40 000 животни.

Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в „Тетрахиб“ АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен. При откриването на огнището става ясно, че свинекомплекса се занимава с угояването на свине. От Агенцията се извършва проследяване данните за движението на животните от и към засегнатия животновъден обект, чрез минимум 35-дневен мониторинг на данните, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата.

Моментната информация сочи, че част от свинете за свинефермата в с. Никола Козлево са пристигнали от стопанството в с. Брестак. Това е наложило и въведената забранена за движение на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, включваща селата Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.

Откриха огнище на АЧС, на 60 км. от Добрич

Друго огнище е регистрирано в стопанство за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, обл. Шумен. Броят на животните там е 125 прасета. Двете села - Веселиново и Александрово, община Смядово, попадат в обявената 3-километрова предпазната зона.

Трето огнище е открито във фамилна ферма тип „А“ с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат доста по-малък брой прасета - 29. В 3-километровата предпазна зона влизат:

  • с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, общ. Габрово, обл. Габрово.

От вируса на АЧС е засегнато и лично стопанство тип „заден двор“ - още по на юг, в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определена е 3-километрова предпазна зона, около огнището и 10-километрова зона за наблюдение.

От БАБХ уверяват, че са предприети нужните мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатите обекти, при спазване на нормативните изисквания.

c