Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Награди от няколко конкурса завоюваха млади художници от Тервел

Награди от няколко национални конкурса спечелиха талантливи възпитаници на  Школата по изобразително и приложно изкуство към ЦПЛР „Малкият принц” в Тервел.

Петима от младите художници бяха отличени в Националния конкурс „Аз и детското полицейско управление” и благотворителната кампания на Главна дирекция „Национална полиция” „Деца помагат на деца”. В надпреварата се включиха 87 ученици от цялата страна. 13-те най-добри получиха своите награди на специална церемония в Националния дворец на децата в София.

Във Втора категория с трето място беше отличена рисунката на Дилек Юксел Ибрахимова. Надпреварата се провежда на три етапа: общински, областен и национален. На областно ниво децата от ШИПИ се представиха с 12 рисунки, 5 от тях бяха класирани за националния етап.

Всички творби, които бяха изпратени в МВР, бяха изложени и продадени на търг на годишната церемония „Полицай на годината”, а събраните средства ще бъдат внесени по сметката на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Още 4 творци от ШИПИ в Тервел получиха поощрителни грамоти и подаръци за достойно представяне в конкурса: на Ерен Мегдат в Първа възрастова група и във Втора възрастова група на Габриела Илиянова, Дияна Пейчева и Дамла Вежди.

Отличие от Международния конкурс „С очите си видях бедата” спечели рисунката на Елеонора Валентинова. Тя се класира на второ място. От представените 460 рисунки до заключителния етап бяха класирани 30. Творбите се оценяваха от жури, в чийто състав участваха представители на Националната художествена академия, Националния дворец на децата към Министерството на образованието и науката, Националното училище за изящни изкуства „Ил. Петров” в София и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Конкурсът е традиционна превантивна инициатива на ГД „ПБЗН” и се осъществява в партньорство с МОН и НДД под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия /EUR- OPA/ към Съвета на Европа.

Деца от ШИПИ в Тервел бяха отличени и в Националния конкурс „От Коледа до Васильовден”, организиран от МОН и НДД. Сред наградените в раздел „Декоративни пана и тъкани” трето място спечели паното на Таня Димитрова Петрова, на 14 години. Поощрения получиха Дамла Вежди и Дилек Юксел.

С поощрителна награда бе отличена картината от вълна на Марина Николаева Иванова, на 17 години, от Националния конкурс „Куба - далечна и близка”.

c