Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Училищен екип от Добрич гостува на партньори в Германия

Група от седем ученици от СУ “Св. Климент Охридски“ в Добрич, придружени от двама учители, взеха участие в поредната мобилност по Международен проект, в немския град Шлезвиг.

Това бе четвъртата партньорска мобилност от проекта „Силните и слабите страни на медиите“, по програма Еразъм+, КД2, финансиран от ЕС, споделиха от ръководството на учебното заведение.

В работни група със своите партньори от Исландия, Унгария, Германия и Хърватия, българските участници са обсъждали казуси, свързани със силните и слабите страни на медиите. "В училището- домакин, екипите направиха презентации и обсъждаха филма „Шоуто на Труман“, проведоха семинари свързани с фалшивите новини; структурата на печатните медии; влиянието на шокиращите новини върху всеки от нас", разказаха участниците от добричкия екип.

 Имахме възможност да разгледаме класните стаи и работилниците на немското училище, където се подготвят професионално млади хора - дърводелци, стругари, строители, монтьори, готвачи и гледачи на малки деца в яслена възраст. Наред с това има класове по бизнес администрация и езици, които приемат и обучават ученици с по- високи резултати", споделиха участниците. Впечатление на екипите е направило луксозно возило - лек автомобил BMW (подарък от немския автомобилен концерн), в двора на учебното заведение.

В ковашки инструменти в работилницата на училището, участниците собственоръчно са си изковали символичен чук на митологичния бог Торн, олицетворяващ силата и победата.

"Запознахме се отблизо с традициите и културата на Германия и града Шлезвиг. В програмата ни имаше включено посещение на традиционно рибарско селище, местната катедрала и музея на викингите. Участвахме и във вълнуващо факелно шествие."

Екипът имал възможност да посети и Хамбург - втория по големина град в Германия. Партньорите са имали възможност да почувстват атмосферата на традиционния Коледен базар в Хамбург.

"На прощалното парти участвахме в традиционните забавления на викингите - стрелба с лък и хвърляне на брадва.

По време на всички неформални срещи успяхме да работим в международни екипи като едни добри и мислещи граждани на Европа", споделиха участващите в българския екип.

Според преживяното от М. Георгиев от 9 "а" клас - един от участниците в четвъртата момбилност - „Еразъм + e програма, която дава на младите хора отлична възможност да научават нови и интересни неща, да пътуват и опознават различни страни и култури.

"Това е моето първо участие в подобен проект и то бе незабравимо. Научих доста за манипулативните медии, покрай темите дадени ни в семинарите и дискусиите, забавлявах се много и разбира се с удоволствие бих участвал отново.

Смятам, че това да се запознаеш с някой от друга държава, с друга култура е много полезно за хората. В един миг вие споделяте всичко: обяда си, интересите си, говорите и спите под един покрив. Разбрах за себе си, че младите хора в Европа имат много общи мечти и желание да живеят в разбирателство и сътрудничество.

Благодарен съм на хората, които направиха престоя ми забележителен."

c