Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Полша иска 15 години затвор за сутеньор и трафикант от Балчик

До 15 години затвор грозят 53-годишен български гражданин, срещу когото е в сила Европейската заповед за арест от полските власти. Тя е във връзка с разследване за склоняване на други лица към проституция с цел получаване на финансова печалба и облаги от това, както и за трафик на хора.

Европейската заповед е издадена на 26 ноември 2019 година. На 18 декември издирваният е бил установен и задържан в Районното управление на полицията в Балчик, информираха от пресцентъра на Добричкия окръжен съд. От 20 декември мъжът е задържан под стража.

Пред Окръжния съд в Добрич той се е съгласил доброволно да бъде предаден на полските власти за провеждане на наказателно производство срещу него. Заявил е, че не се отказва от Декларирал е, че в Полша не може да бъде разследван и съден за друго престъпление, освен за посочените в Европейската заповед за арест.

От своя страна, Полските власти са предоставили и гаранции, че след изслушването на 53-годишния мъж той ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално постановено от полски съд наказание лишаване от свобода или мярка задържане под стража.

По време на днешното си заседание, съдебният състав е потвърдил наложената на задържания мярка и е разпоредил той да бъде приведен в Затвора във Варна до фактическото му предаване на полската държава.

Постановеното от Окръжния съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

c