Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Автомобилен трафик, сняг и затворени ГКПП-та

В последния ден на първата седмица от Новата година - последен и от ваканцията на учениците, движението на моторни превозни средства е очаквано натоварено. Една от предпоставките за затруднения в трафика и инциденти е влошаването на метеорологичните условия.

От посолството на Румъния е постъпила информация, за много румънски граждани, избрали да почиват в България. Очаква се интензивен трафик по пътищата към границата в Румъния, както и на ГКПП-ове, съобщават от МВР.

От службите, занимаващи се с поддръжката на Националната пътна инфраструктура увериха, че са взети необходимите мерки за облекчаване на трафика по пътищата в страната. Това съобщи на брифинг инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата.

В случай на необходимост към екипите на служба "Пътна полиция" ще се включат и служители на Дирекция „Жандармерия“, които ще се движат по пътищата и ще следят за нарушители, ще осигуряват и обществения ред по крайпътните паркинги и заведения.

Заради влошената метеорологична обстановка в Северна Гърция, има постъпила информация от гръцките власти в гр. Серес - за недопускане на гръцка територия на МПС над 1,5 тона. Те ще бъдат отбивани и спирани след влизането в Гърция.

От тази сутрин, товарни автомобили над 1.5 т не се допускат през:

  • ГКПП Кулата-Промахон
  • ГКПП Илинден-Ексохи
  • ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион
  • ГКПП Златоград-Термес
  • ГКПП Маказа и ГКПП Ивайловград

Трафикът е нормален за леки автомобили на всички контролно-пропускателни пунктове по Българо-Гръцката граница. 

Поради извършване на ремонтни работи на ГКПП "Кулата" е възможно да има промени в организацията на движението на товарните автомобили през пункта. Трасетата ще се ремонтират поетапно, без да се спира преминаването на превозни средства.

На границата с Република Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 

На границата с Република Турция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 

На границата с Румъния трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 

От ГД „Гранична полиция“ напомнят на пътуващите:

  • При излизане от България на ненавършили пълнолетие лица - български граждани и такива с двойно гражданство (българско и чуждо) на граничния пункт следва да бъдат представени:
    • документ за пътуване – валидни български паспорт или лична карта. За децата с двойно гражданство – български документ за пътуване и чужд документ за пътуване (при наличие на такъв);
    • оригинал на нотариално заверено писмено съгласие от отсъстващия при пътуването родител. С цел намаляване времето за проверка, родителите/придружаващите лица предварително да подготвят и представят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване.

Очаква се силен вятър и поледици. Шофирайте разумно!

От АПИ информират, че днес времето над страната ще остане предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Видин, Пловдив, Силистра и Шумен. Дъжд вали в областите на с. Долна Диканя /обл. Кюстендил/ и гр. Своге /обл. София/.

Сняг вали в областите на проход „Троянски“, с. Шипково, с. Рибарица /обл. Ловеч/, проход „Предел“, с. Попови ливади /обл. Благоевград/, с. Бистрица , с. Владая /обл. София/, обл. Смолян,  АМ Струма и с. Извор /обл. Перник/.

Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия.

Отново се напомня на водачите - да не предприемат неразумни изпреварвания, да бъдат търпеливи и толерантни на пътя.

Навсякъде в страната са осигурени допълнителни полицейски екипи, които освен за превишена скорост и употреба на алкохол и наркотични вещества.

Пътните патрули ще следят за нетърпеливи водачи и изпреварващи неправилно. 

c