Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ново огнище на АЧС на 60 км. от Добрич

3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдателна зони са обособени след регистрирането на ново огнище на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Шумен.

След втора положителна проба в индустриалната свинеферма в село Никола Козлево, край Шумен, на място са пристигнали изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните и прокуриста на засегнатия холдинг. Ситуацията налага умъртвяването на всички прасета от фермата.

Около 24 000 прасета в индустриалната ферма в с. Никола Козлево, където е констатирано огнище на Африканска чума по свинете, ще бъдат умъртвени. Това бе съобщено на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен, съобщава NOVA. Около свинекомбината вече са определени 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдателна зони. 

„Тепърва предстоят срещи, разговори и дискусии с БАБХ. Ние изцяло ще се съобразим с техните решения, препоръки и насоки. Всички 24 000 животни ще бъдат умъртвени. Това е решението на БАБХ, това изискват и европейските директиви. Това не е нещо уникално, което се случва за нашата страна”, коментира прокуристът Цветан Илиев.

Относно влиянието върху пазарната цена на свинското у нас, Цветан Илиев заяви: Повече от 2/3 от свинското месо, което се потребява в България е от внос, така че основният ценообразуващ фактор за нашата държава не е нашето производство, а е това какво се случва с цените на свинското месо по света.

„За съжаление, не можем да приложим някакви мерки и да отделим заразените от здравите прасета, защото инфекцията така е проникнала в обекта, че не позволява това да се направи. Ние нямаме и право да направим това съгласно нормативните документи ”, заяви проф. Паскал Желязков от БАБХ.

c