Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ценно дарение от Швейцария ще получи болницата в Каварна

Швейцария за пореден път помага на България с медицинско обзавеждане, оборудване и консумативи. Тази година това ще бъде и за каварненската болница, съобщават от общинската администрация.

Дарът ще пристигне в края на януари 2020 година. Новината обяви Юри Чарийски - фотограф, живеещ в Австрия и съорганизатор на проекта, осъществен със съдействието на българския посланик в Швейцария, господин Ради Найденов.

Чарийски се е срещнал с ръководството на здравното заведение, за да се допита от какво имат нужда. Оказва се, че имат нужда от всичко, съобщи той за вестник „Факел”.

Воден от идеята, че по Коледа стават чудеса, той се заема да организира дарение, със съдействието на българския посланик в Швейцария, Ради Найденов. Седалищата на над 150 международни организации се намират в Швейцария, включително на Червения кръст, който е основан през 1863 г. и на Малтийския орден, с чието посредничество се осъществява дарението от кантоналните болници на западноевропейската държава.

Леглата са втора употреба, но за болницата в Каварна са уникални и едно такова струва няколко хиляди лева, споделя Чарийски. Той е доволен и от съдействието на кмета Елена Балтаджиева да бъде уреден транспортът на ценното дарение, който ще струва около 7 000 лева. Съвместно са открили възможност за финансиране на доставката, за което Чарийски благодари на градоначалника.

Дарението се очаква да пристигне на 21 януари, като датата на която у нас празнуваме Бабинден, вероятно не е избрана случайно.

Снимка: ИА "Добруджа"

c