Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Вдигат таксите за детските градини и ясли в Добрич

Увеличение на таксите, които родителите и настойниците заплащат при посещение на децата им в детски градини и ясли, предлага кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. Това е заложено в предложение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Предвижда се за ползване на детски градини при целодневна организация на работа месечната такса да е в размер на 57.28 лева при размер на таксата в сега действащата наредба от 54.21 лева. За деца от трета и четвърта подготвителна възрастова група ще се заплаща по 1,58 лева на ден за храна в учебно време – от 15 септември до 31 май на следващата календарна година. Таксата за ползване на детски градини при полудневна организация на работа в рамките на шест последователни астрономически часа на ден в учебно време ще е 42.97 лева за деца от първа и втора възрастова група и по 1.19 лева за храна на ден – за трета и четвърта подготвителна възрастова група. Родителите/ настойниците, чиито деца са завършили подготвителна група и постъпват в началото на учебната година в първи клас, но през летните месеци желаят да посещават сборна група в детската градина, ще заплащат такса в пълен размер – 57.28 лева. Таксата за деца, които не са обхванати в общинските детски градини и/ или са с адресна регистрация, различна от град Добрич, в периода 1 юни-15 септември ще е 127.47 лева.

Месечната такса за ползване на детски ясли също ще е 57.28 лева.

Премахнаха таксите в детски градини в община Добричка

Предвижда се и вдигане на таксите за ползване на храна от Детска млечна кухня. В момента се заплаща по 1.80 лева на ден, след увеличението ще е 2 лева.

Предложението си за увеличение на таксите за детските градини и ясли, както и на редица други такси и цени на услуги, предлагани от Общината, кметът аргументира с нарастване на темпа на годишната инфлация от 2012 година, от когато е наредбата, на минималната работна заплата в страната, на месечните брутни възнаграждения на служителите, които предоставят услугите. Увеличени са цените на материалите и консумативите, ел. енергия и горива.

Предложението за промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги е публикувано за обществено обсъждане в сайта на Община Добрич в срок от 27 декември м. г. до 27 януари. Предложения и становища се приемат на адрес: dobrich@dobrich.bg.

c