Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кремация ще е новата услуга на Обредния дом в Добрич срещу 450 лева

Нова комплексна услуга „Кремация”, като част от предлаганото от направление „Траурни обреди” на Общинско предприятие „Обреден дом” в Добрич, предвижда Общината. Това е залегнало в предложените от кмета Йордан Йорданов изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложението е публикувано за обществено обсъждане в сайта на Общината.  

Посочва се, че въвеждането на новата услуга „Кремация“ се дължи на сериозния интерес от страна на гражданите, ползващи услугите на общинското предприятие.

Дейностите, които ще обхваща услугата, са: транспорт на покойника от Гробищния парк в Добрич до Крематориума във Варна, извършване на фактическа кремация, предоставяне на близките на „урна-капсула“, връщане на урната с праха на покойника в Гробищния парк в нашия град. Общата стойност на услугата ще е 450 лева с ДДС и тя ще се предоставя на гражданите на доставна цена, съгласно сключен с външен изпълнител договор.

Интерес от гражданите във връзка с кремация има дотолкова, доколкото се интересуват от самата процедура, сподели за Про Нюз Добрич управителят на ОП „Обреден дом” Румена Маринова. Статистиката показва, че полагането на урни в нашия Гробищен парк варира между 10-15 годишно. За 2019 интересът е нараснал – положените урни за 35. Те се поставят в съществуващи гробни места, а някои и в нови. Има възможност урните да бъдат съхранявани и при други условия, според желанието на близките или на кремирания.

Маринова разказа, че от м. г. Варна разполага с крематориум. Той е построен през лятото, по съвременна технология и самата кремация се извършва много бързо – за около час. Наличието на крематориум във Варна води до по-малко транспортни разходи, отколкото ако покойникът трябва да бъде откаран до София. Още повече, че се намира в гробище Запад в морския град, който е на влизане от Добрич.

Идеята е Общината да предложи конкурентна по цени услуга на гражданите, посочи Румена Маринова. По думите й внедряването на кремацията ще е в полза на гражданите. „Например, преди да е изтекъл санитарно-изискуемият срок от 8 години в съществуващото гробно място не може да бъде положен втори покойник. Кремацията е вариант, в който близки могат да бъдат в едно и също гробно място”, обясни управителят на Обредния дом. Ако покойникът се положи в нов гроб се заемат повече места, хората трябва да поддържат два гроба, да плащат две такси, да правят втори паметник.

Новата комплексна услуга ще е в полза и на хората, които живеят в чужбина, но желаят близките им да бъдат погребани в Добрич. „При настъпване на такова събитие в чужбина е много трудно и скъпо транспортирането до България. За това кремацията и последващото урнополагане е вариант за по-лесен, по-бърз и по-евтин превоз на тленните останки до Добрич”, обясни Маринова. Същото важи и за обратния вариант – ако хора от Добрич, живеещи в чужбина, желаят да транспортират до там тленните останки на свой близък.

Следващият момент, за който най-вероятно ще говорим, може би още през тази година, е изграждането на урнова стена в Добрич, каза още управителят на общинското предприятие. По думите й, още не може да се каже къде и по какъв начин ще се осъществи това.

Припомняме, че през 2015 г. имаше предложение за отдаване на концесия за 35 г. на терен за изграждане на крематориум в Добрич. Предложението на тогавашния кмет Детелина Николова обаче срещна съпротивата на Българската православна църква, която отхвърля кремирането и е против изгарянето на покойници.

c