Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Първи изгрева за 2020-а и ЧНГ посрещнаха на фара край Шабла

Традиционно, първата наздравица за новата 2020-а година в България беше вдигната от дежурните на морския фар край град Шабла. Това е най-източната точка на територията на страната и там полунощ настъпва с около 21 минути по-рано, спрямо териториите в западните части на страната. Приблизително три минути по-късно започна броенето на часовете от Новата година за живеещите в Добрич, Варна и Шумен. Шабленският фар посрещна и първия слънчев изгрев за 2020 година.

Години наред, дежурните служители на фара посрещат Нова година заедно със своите семейства. Традицията се спазва, за да не са сами в новогодишната нощ. Любопитно е, че официалното настъпване на 2020 година се съобразява с речта на Президента на България по Националната телевизия.

Морският фар край Шабла е най-източно разположеното навигационно съоръжение в България. Той е и най-старият и най-висок (32 метра) морски фар по българското черноморско крайбрежие.

Официалното му откриване е през далечната 1857 г.

До ден днешен бялата му светлина неизменно просветва с честота от 20 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили. Това е и една от туристическите и архитектурни забележителности на Приморска Добруджа.

c