Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Слаба е търговията със сурвакници в Добрич тази година, цените са 3 и 5 лв.

Търговията със сурвакници тази година е слаба, обяснява едва от жените, които предлагат ръчно изработените от тях символи на новата година на пазара в Добрич.
Цените на сурвачките са 3, 5 и 10 лева, в зависимост от големината им. Най-скъпо се продават т.нар. автентични дряновици - богато украсени с пуканки, сушени плодове, гевречета и резбована дръжка.

По-голямата част от предлаганите от търговците сурвачки са дрянови, украсени с паричка, чушка, кравайче, вълнени конци.
Една от майсторките им споделя, че от десет години се занимава с направа на сурвакници. Тази година продава по 5-6 на ден, а има и дни, в които е продала само една. Други години е продавала и по десет на ден. В продължение на около месец изработва около 100 сурвакнички, с продажбата на които подпомага семейния бюджет за празниците.
„Тези сурвакнички ги правя от октомври. Цяло лято съм сушила плодове и кравайчета”, споделя тя. Тази година е изработила сто сурвакници, но още има непродадени.

Сурвакницата се прави от дряново клонче, защото то цъфти първо и последно дава плод, споделя Радостина Сивкова. Тя също продава ръчно изработени сурвакници в центъра на Добрич.

„Дрянът позволява огъване и е много здрав. Увива се с шарена прежда, вълна, конци, за да има берекет при животните. Украсява се с пуканки и сушени плодове, в Добруджа се слага и жито, както и златна паричка, за да има пари в къщата. Трябва да има и геврече, за да има винаги в дома хляб”, разказва жената.

И добавя, че се сурвака за здраве и берекет през годината. Поверието повелява след това сурвакницата да се изгори, защото тя вече е изпълнила задачата си.

Спомня си, че като малки също украсявали сурвакниците си с пуканки, сушени плодове, вълна – бяла и червена, орехче.

„Има много хора, чиито деца са по чужбина и тук няма кой да ги сурвака. Спират се да гледат сурвакниците, да се порадват, да си припомнят детските години”, споделя още майсторката.

c