Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Младоженци от три континента вдигнаха през 2019 г. сватби в „Двореца” в Балчик

Красивите пейзажи на архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик са послужили като естествен декор за сватбените тържества на 52 двойки. Сред тях има 31 изцяло български сватби. Традиционно младоженците са от Балчик, Добрич и Варна. Изненадващо тази година 11 двойки от София са сключили граждански брак в градините на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария, съобщи директорът на ДКИ „Двореца” Жени Михайлова.

 Тя припомни, че през 2006 г. културният институт внесе в Общинския съвет предложение и от 1 януари 2007 г. Балчик е първият град в България, където ритуалите бяха изнесени извън актовата зала на общината - в „Двореца”.

Много чужденци също идват тук, за да кажат заветното „да”. Сред младоженците има изцяло чужди бракове – на двойки от Норвегия, САЩ, Германия, Австрия, открили за най-важния си ден неповторимия чар на Нимфеума.

Голям е и броят на смесените бракове - с младоженци от Йоханесбург, Хюстън, Лондон. Даниел от Добрич доведе Жозефин от Мадрид, Петър от Търговище сключи брак с Юлия от Русия, разказа Жени Михайлова.

Младоженците споделили, че са научили за невероятната атмосфера, която „Двореца” предлага, от отзвук и чатове от интернет

Чужденците проявяват все по-голямо любопитство към българските ритуали, фолклора и народните носии и наши етноелементи все по-често се вписват в сватбените им тържества, добави директорът на културния център.

c