Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата разследва вандалите, забили столове в стените на ПМГ в Добрич

По случая с вандалите, които забиха училищни столове в стените на природо-математическата гимназия "Иван Вазов" в Добрич, е образувано досъдебно производство. То е докладвано е на Районната прокуратура, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Както Про Нюз Добрич съобщи, вандалският акт бе извършен вероятно на Бъдни вечер и Коледа. Сигналът в полицията е подаден от директора на училището. Извършен е оглед на местопроизшествието.

Директорът на гимназията Галин Канев обясни за Про Нюз Добрич, че в две хранилища е изсипана боя върху радиаторите. В една стая са писали с латекст по стените. В съблекалнята на втория етаж на малкия физкултурен салон е извадена облицовка на стените.  По изолацията на фасадата към двора са забили три стола.

Директорът е категоричен, че вандалщината е от последните дни. Щетите са в ремонтирани части. Той изключва хулиганите да са проникнали през главния вход на училището или този откъм Административния съд. „Вероятно, са имали ключ за вратата на страничния вход откъм градския парк. Въпреки заключването са успели да влязат. Щетите не са само от снощи. Явно и предната вечер са вилнели, но поне не са влизали в училището или поне няма следи”, обясни Галин Канев.

Според него извършителите са младежи. Не вярва извършеното да е дело на строителните работници. Директорът увери, че училището се заключва, но в момента няма видеонаблюдение. Имало е такова, но след началото на ремонта камери няма.

По думите му, той няма да забави края на ремонта, който е почти завършен. Остават довършителни работи, трябва да се изчисти, да се пусне отоплителната инсталация, за да могат да се възобновят учебните занятия вече в ремонтираната сграда.

Припомняме, че по  проект „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“, се извършва основен ремонт на сградата на МПГ „Иван Вазов”, както и на още две училища и една детска градина. Очаква се ремонтът на природо-математическата гимназия да приключи до 2 февруари 2020 г. По време на строителните дейности учениците учат в сградите на две основни училища– ОУ „Стефан Караджа” и ОУ „Н. Й. Вапцаров”.

В ОУ „Н. Й. Вапцаров” са учениците от 5 до 8 клас, а в ОУ „Стефан Караджа” – 9 до 12 клас, като там учат на три смени.

c