Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Хапче за махмурлук има за празниците в автомата за лекарства в Добрич

Специално за празниците в автоматичната машина за продажба на медикаменти в Добрич има и продукт за справяне с махмурлука. Той не е лекарствено средство, но може да ни спаси сутрин да не ни боли глава, а вечер да можем да си позволим малко повече, сподели Даниела Йорданова, собственик на дрогерията на „Данико трейд фарма“ ЕООД по улица „Вардар“ 45, пред която е поставен апаратът. Добави, че името на препарата е красноречиво само посочва, че именно той е това, което търсят.

Първата в Добрич автоматична машина за продажба на медикаменти работи от април.   

Вендинг машината дава възможност да се закупят лекарства 24 часа 7 дни в седмицата. Предлагат се медикаменти, които се продават без рецепта.  Асортиментът включва някои от най-търсените продукти, сред които аналгетици, витамини за възрастни и деца, обезболяващи кремове, таблетки за гърло, тестове за бременност, презервативи и др.

„Машината не е панацея. В нея не можеш да намериш всичко. От една група могат да се поставят един-два продукта, но на различни фирми”, сподели Йорданова. Наблюденията й сочат, че машината се ползва както вечер, така и през деня. Повечето продажби са във вечерните часове след 19 ч., в петък, събота и неделя,  когато хората почиват. В последните два месеца прави впечатление, че хора, които знаят какво търсят и че го има в апарата, през деня дори не си правят труда да влизат в дрогерията, а застават пред машината и го вземат.

„Хората в Добрич са свикнали, че има работеща аптека до 1 часа след полунощ и са наясно, че дотогава трябва да набавят необходимите им продукти.  

Машина за продажба на лекарства работи вече в Добрич

Макар с времето добричлии да започват да свикват с автомата, според Йорданова, той все още не е толкова популярен.

Изненадана съм, че възрастните хора имат по-голямо желание да вземат продукти.

Продуктите в апарата – като вид и марка, всяка седмица се сменят. Те са съобразени и с потребностите в дадения период. Например, сега има най-много витамини, препарати  за грип, болкоуспокояващи. Клиентите определят какво да има в машината. Много от продуктите слагам в зависимост от това, какво хората са търсили и не са намерили, обяснява собственичката.  Нещо, което много хора искат да се махне и не виждат причина да заема място в автомата, са презервативите и тестовете за бременност. Собственичката обаче счита, че те имат място там, още повече, че така се спестява неудобството.

За удобство на клиентите Даниела Йорданова е поставила списък на всички продукти по номера. Всеки може да види за какво могат да бъдат използвани лекарствата и над каква възраст. За продукти, които не са толкова познати, има написано кратко описание.  „Така, ако не могат да намерят точно желания продукт, могат да открият нещо, което в късния час да им помогне. Смятам, че е добро”, добавя тя. Таблото е осветено през цялото денонощие и спокойно всичко може да бъде прочетено.

Случва се да бъде търсена да отвори дрогерията в извънработно време, ако за дете е нужен препарат, не е в машината,но може да бъде намерен в дрогерията.

Не отказвам. Винаги съм реагирала и ще продължавам да го правя, обяснява Даниела. Телефонът й може да се намери на вратата на дрогерията и на машината.

Тя благодари на всички свои близки, колеги и клиенти за подкрепата. И им пожелава живот и здраве – нещо  традиционно, но, ако ги няма тях, нищо добро няма да ни се случи, вярва Даниела Йорданова.

c