Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Жълт код за бурен вятър и вълнение на морето в област Добрич

В първия ден от предпоследната седмица на годината и последен работен работен преди Коледа, за 11 области в страната е обявен жълт код за силен вятър, съобщават от НИМХ. Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково.

По Черноморието - за областите Варна, Добрич и Бургас, жълтият код е в сила за бурен вятър и силно вълнение на морето.

Жълтият код е предупреждение за потенциално опасно време. Синоптиците съветват да се внимава за травми от опасни предмети, носени от силните пориви на вятъра. Възможни са локални нарушения на обичайните дейности на открито.

снимка: НИМХ

Днес вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен и силен, и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и след обяд на много места в България отново ще превалява дъжд.

Максималните температури ще са от 7 ° до 9 ° в Северозападна България, до 13-15° – в източните райони от страната, където преди обяд все още ще духа умерен южен вятър.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна и в следобедните часове, главно по южното крайбрежие, ще превали дъжд. Ще духа умерен южен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са между 12° и 15°. Температурата на морската вода ще е 12-13 ° (по Южното) и 10-11° (по Северното черноморие). Вълнението на морето – 2-3 бала.

В планините ще духа силен, по високите и открити части – бурен, вятър от запад. Ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява сняг, под около 1600 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра – около 0 градуса.

На Бъдни вечер и първия ден от Коледа ще продължи да духа умерен и силен вятър от запад-северозапад, като и температурите ще се понижат още. На места, повече през първия ден, ще има превалявания от дъжд, предимно слаби, а в планините и планинските райони ще превалява сняг.

c