Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изравниха таксите за външни и вътрешни преводи в ЕС

Въведените нови правила целят създаването на по-добър и евтин достъп до финансови услуги.

Потребителите и предприятията в страните членки на ЕС, намиращи се извън еврозоната, от началото на тази седмица могат да извършват парични преводи в евро със същите такси, каквито и при вътрешните плащания в.

Нвите правила гарантират, че презграничните плащания в евро в държавите членки извън еврозоната - България, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция, ще бъдат на същата стойност, валидна за вътрешните плащания във всяка една от посочените държави, съобщиха от пресофиса на Европейската комисия /ЕК/.

От 16 декември 2019 година, ако български потребител реши да изпрати евро в чужбина, той ще заплаща такса, равна на таксата за кредитен превод в левове на територията на България. Според ЕК, по този начин таксите за презграничните плащания в евро ще бъдат или много ниски, или нулеви.

„Тези правила ще позволят на всички наши граждани и дружества да се ползват в еднаква степен от евтини презгранични плащания в евро. Това е положителен и конкретен пример за реалните ползи, които единният пазар може да донесе за европейските потребители“, заяви заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за „Икономика в интерес на хората“.

От ЕК уверяват, че ще следят отблизо прилагането на тези правила и ще поддържат тясна връзка с компетентните национални органи, за да се увеят, че те се изпълняват правилно.

Правилата са част от текущите усилия на Комисията да създаде по-добър и по-евтин достъп до финансови услуги за потребителите съгласно изложеното в Плана за действие в областта на финансовите услуги за потребители от март 2017 г.

През април 2020 г. ще се въведе прилагането и на допълнителни разпоредби, които ще позволят на потребителите от ЕС да сравняват таксите за конвертиране на валути при плащане с карта в друга парична единица на ЕС.

c