Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

14 огнеборци гасиха почти 7 часа пожара в свинекомплекса край Ген. Тошево

В продължение на почти 7 часа е гасен пожарът в свинекомплекса в генералтошевското село Къпиново, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Дарин Димитров. В потушаването на пламъците са участвали четири противопожарни автомобила от районните служби в Ген. Тошево и Добрич с 14 огнеборци.

Както вече информирахме, сигнал за пожара е подаден малко след полунощ на 17 декември. Огнената стихия унищожила около 4 500 кв. м покривна конструкция, 150 свине-майки, 650 бременни свине, 1 800 прасенца-кърмачета. Спасена е една от сградите и намиращите се в нея 700 свине.

Пламъците са гасени от огнеборците до около 7 часа сутринта на 17 декември. След потушаването им е извършено разкъртване на конструкции, понеже покривът е паднал, почистване, за да се открият срити огнища, които биха могли да възобновят пожара. След това около час на мястото е имало дежурство на един противопожарен автомобил. По това време са извършени огледи от служителите на пожарната, полицията и прокуратурата. Около 11 часа по линия на пожарната безопасност произшествието е приключено.

Хиляди животни загинаха при пожар край Ген. Тошево

В гасенето на пламъците са участвали и работници от комплекса. В ранните часове на 17 декември ремаркета на земеделска кооперация са доставяли вода, за да могат да се пълнят пожарните автомобили.

На сутринта Дарин Димитров е информирал за пожара директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова, тъй като предстои загиналите животни да бъдат загробени.

Най-вероятната причина за огнената стихия е късо ел. съединение, каза Димитров. На този етап няма съмнение за умисъл, но не се изключва и тази версия, допълни той. Категоричната причина ще стане ясна след като бъдат изготвени експертизите.

Снимката е илюстративна

c