Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

МВР влиза в болниците. Излезе ли духът от бутилката?

След срещата на 16 декември между премиера Бойко Борисов и представителките на медицинските сестри за среща в Министерски съвет, стана ясно че службите на МВР ще започнат целенасочени проверки в болниците в цялата страна.

До извънредната мярка се стигна след като медицинските сестри, които бяха излезли на палатков протест пред Министерски съвет, разказаха на срещата с премиера и част от министрите в кабинета, за фрапиращи злоупотреби в болниците. За фалшифицирането на болнични листове и клинични пътеки. Една от медицинските сестри цитира шокиращи примери за злоупотреби в конкретни лечебни заведения, което предизвика реакцията на Борисов да разпореди извършването на спешни проверки.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казаха представителите на протестиращите пред Борисов, който от своя страна отправи три въпроса към тях: "Нужни ли са толкова болници за България?"; "Трябва ли да се откриват частни болници?" и "Каква е разликата между общинска и държавна болница?"

"Няма болница, която да работи по правилата на Република България, работи се на няколко трудови договора, на 12 часа, на 16 часа, трябва да има проверка, ама такава, за която не се знае предварително", посочиха медицинските сестри.

Те настояха за въвеждането на електронна здравна карта, както и на пръстови отпечатъци, индетификация за лекарите и обявиха, че са готови да изнесат светкавични данни за мащабни злоупотреби в сектора на здравеопазването като надписването на фалшиви болнични листове и клинични пътеки.

Заради разкритията им, премиерът се разпореди спешно да бъде извикан и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който малко по-късно пристигна в Министерски съвет.

Протестиращите настояха стартовата заплата в сектора да бъде 1200 лева и да няма търговски дружества в здравеопазването. Искат още връщане на младите специалисти от чужбина у нас. Описват системата като "здравеопасна".

Работят 80 процента пенсионерки, които не винаги са адекватни, заради това, че младите хора отиват в чужбина, заради това, че работим на 24-36 часа без почивка, на по няколко трудови договора, не се обгрижват качествено пациентите, заяви Мая Илиева.

Припомняме, че на 15 декември, медицинските сестри разпънаха палатков лагер пред Министерския съвет и заплашиха, че ще останат в него, докато не бъдат приети от премиера Бойко Борисов. В началото на седмицата, от пресслужбата на кабинета обявиха, че Борисов ще се срещне с представители на протестиращите медицински сестри на 17 декември, в 10.00 часа в Министерския съвет. От лагера на протестиращите изразиха съмнение, че тази среща ще се осъществи, което доведе до промяната ѝ и разговорът се проведе в понеделник вечерта от 19:00 ч.

Пълен видеозапис от проведената на 16 декември среща между протестиращите медицински сестри и премиера Борисов:

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2618434348384619/

Източник: dir.bg

c