Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Чудни сувенири с декупаж и много късметчета предлага на коледния базар жена от Добрич

Красиви коледни сувенири, изработени чрез декупаж, с прежди, канап, много късметчета с наричания, украсени шишарки и куп други чудни неща предлага в една от къщичките на коледния базар на площад „Свобода” Десислава Първанова от Добрич. Тя е един от хората, които всяка зима излага направеното нея и приканва добричлии да внесат празнично коледно настроение в домовете си. И така – вече повече от 10 години.

За Про Нюз Добрич Десислава разказва, че започва да майстори предметите за коледния базар още през септември – веднага след като се върне от морето. През летните месеци тя е на „Двореца” край Балчик, където също радва туристите – българи и чужденци, с красиви сувенири. Споделя, че всичко, което предлага, е по нейни идеи. Когато вечер си легна и започвам да мисля какво ново мога да направя, обяснява добричлийката. Тя не черпи идеи от интернет. „Може би само в началото, когато човек започне да се занимава с нещо ново, не е толкова креативен. Мозъкът не е свикнал толкова да измисля. А и не си имал досег с клиенти, за знаеш какво би им харесано”, споделя съгражданката ни.

Идеите понякога й ги дават самите клиенти. Разказва за случай от миналата година, когато мъж посетил къщичката й и поискал бутилка, украсена с прежда, каквито тя предлага. Желанието му обаче било преждата да е в бяло, зелено и червено, като българския трибагреник. Десислава му я направила, станала много стилна и красива, а клиентът останал доволен.

Декупатъж като техника е широко застъпен в коледните предмети и сувенири, които добричлийката твори. Използва го за изработката на икони на светци върху керемиди, върху бутилки, на които присъстват зимни и коледни мотиви. Декупаж е използван и в красивите картини, някои от които ни припомнят за лятото и морето. Сред едни от най-предпочитаните предмети са битовите бутилки, украсени с капан и разноцветни прежди.

Интерес предизвиква и сервиз - бутилка с чаши, декорирани с релефна паста, която може да се мие. Лакирани са с лак не на ацетонова, а на водна основа от арт-магазин, обяснява съгражданката си.

В къщичката си Десислава предлага и многобройни късметчета. Идеята е те да бъдат отворени на Коледа, но някои от купувачите ги прочитат веднага след като ги купят, обяснява добричлийката. Има и късметчета, които са предназначени за украса на коледната елха.

Много се ядосвам когато някой ми открадне идея, споделя Десислава. По думите й когато изработи нещо на следващата година го забелязва в някоя от другите къщички. За това и на всеки коледен базар предлага нещо ново. Тази година са подаръчните кошници. Една от тях е с шампанско, чаша, луканка и свещ. В друга са поставени красиво украсени с техниката декупаж бутилка и чаши. Ще изработи и подаръчни кошници с пълни бутилки. Те обаче ще са търсени малко преди Коледа.

Десислава Първанова е отделила място и за благотворителност в своята къщичка. Както Про Нюз Добрич писа тя предлага изработените от мъжете от Центъра за временно настаняване красиви керамични часовници. Добричлии могат да си закупят и чудесни предмети с бродерия. Те са на майка на болно дете. На изработените от мъжете и майката коледни изделия съгражданката ни не слага никаква надценка за себе си.

От сега Десислава мисли за лятото – какво ново да предложи на туристите, посещаващи „Двореца” край Балчик. Споделя, че чужденците много харесват бутилките, особено битовите. Има идея едно от новите й неща да са чанти, украсени чрез декупаж или бродерия.

c