Без категория Здраве Общество

Вируси от тип А ни удрят след празниците

Както и през миналата зима, епидемиолозите очакват първата грипна вълна да достигне пикови нива през януари 2020, след традиционното масово движение на голяма част от населението по Коледно-Новогодишните празници.

От четирите върлуващи грипни щама, прогнозите са у нас да разболяват два от тях – “Канзас” и “Бризбейн”. Специалистите успокояват, че и двата са включени в противогрипната ваксина.

Тазгодишната топла зима забави грипа, но въпреки това, очакванията са първата му вълна да е в началото на 2020 година.

Грипните щамове “Канзас” и “Бризбейн” са от тип А, като е по-вероятно превес да вземе “Канзас” (H3N2), смятат епидемиолозите у нас.

Припомняме, че през миналия зимен сезон, пикът на грипната вълна в западната част от страната дойде в началото на януари, докато в област Добрич броят на заболелите достигна критични нива през втората половина на месеца.

За момента, категорични прогнози е твърде рано да бъдат правени, тъй като все още циркулацията на грипния вирус в Европа не е голяма.

До момента в България грип още не е доказан. Отделни случаи е възможно да се появят около празниците, но според епидемиолозите това е малко вероятно. Очакванията са болните да започнат да зачестяват след Нова година, когато всички се върнат на работа, а децата – на училище и детска градина. Тогава ще има и по-голямо струпване на хора в затворени помещения.

“Преди 3 седмици грип се беше появил в Албания, но засега няма епидемиологично разпространение, а само единични случаи. В момента грип има в скандинавските страни и най-западната част на Европа – основно Португалия. Засега няма изявена тенденция на конкретен щам, който да циркулира там, защото се доказват и H3 и H1 (ваксиналните щамове на тези вируси са съответно “Канзас” и “Бризбейн” – б.а.). Не можем да прогнозираме с точност за у нас, защото не знаем как ще тръгне в Европа. В южните щати на САЩ например разпространение на грипната епидемия има още от октомври и там доминират вируси от група Б, които предизвикаха епидемията тук преди 2 години”, обясни пред “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Все пак по-вероятно е у нас превес да вземе “Канзас”, но и срещу него, и срещу “Бризбейн” българите имат изграден някакъв имунитет, защото с подобни на тях вируси вече сме се срещали.

“Канзас” беше нов за страната ни преди 2 години, но с подобни на него и на “Бризбейн” вируси възрастните вече са се срещали. За “Канзас” конкретно всички хора над 20 години са имали досег и не очакваме нещо напълно различно”, каза още проф. Кантарджиев.

Той обясни, че поради географското местоположение на страната ни и с контактите, които има тук, нахлуването на грипния вирус в България се осъществява или от Турция, или от Западна Европа, и припомни, че миналата година грипната епидемия беше предизвикана от вируси тип А. Преди това пък от В и сега е много вероятно пак да е А група, но от другия тип.

“Последните 7 години наблюдавам в нашата страна, че ако в едни области доминира вирус от тип H1, то в други е H3. И сега може там, където е разболявал H1, да разболява H3, и обратното, но това са неща, които не можем да предвидим”, обясни експертът.

Според него по-топлото време е допринесло за това разпространението на грипа да се забави. Отварят ли се прозорците, свежият въздух е враг на грипа, съветват медиците.

Една от положителните тенденции е, че числото на имунизираните вече е двойно по-голямо, както и все по-масово хората проявяват желание да предприемат превантивни здравни мерки.

Източник: 24chasa.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *