Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Чумата по свинете роди най-бързо забогателия милиардер

Кризата, свързана с епидемичното разпространение на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/, разтревожи стопани и потребители в целия свят. Същевременно, предприетите анти-кризисни мерки тласнаха инфлацията до многогодишен връх, който се прояви в най-голяма степен в някои от Азиатските държави. Все пак, проблемите за едни, за други се оказаха доста изгодни като възможности.

През 2019 година, в най-пълна степен това важи за Цин Инлин.

Само в рамките на настоящата година нетното състояние на председателя на Muyuan Foodstuff Co. се е увеличило четирикратно - до впечатляващите 8,6 милиарда долара. Това го превръща в най-бързо забогатяващият играч, според статистическия индекс на Bloomberg за състоянието на милиардерите (Bloomberg Billionaires Index).

Цените на едро на свинското месо нараснаха с повече от два пъти през тази година, показват данни на китайското министерство на търговията. Това повиши годишната потребителска инфлация до най-високата ѝ стойност от близо осем години насам, и всичко това на фона на епидемията от африканска чума, станала причина за умъртвяването на милиони прасета само в Китай.

Печалбата на компанията Muyuan отбеляза ръст от завидните 260% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, тласкана най-вече от високите цени на свинското. Компанията, както и други по-големи производители, по всяка вероятност са спечелили немалък пазарен дял, вследствие от принудителното напускане на бизнеса от множество по-малки фирми, заради сериозните загуби които търпят, посочват от  Fitch Ratings.

„Някои компании до голяма степен се намират в затруднение, тъй като са неспособни да възстановят стадата си от прасета“, посочва Ли Чен - финансов анализатор на Fitch. „За сметка на това, някои компании реализират огромна печалба“, допълва той.

По-голямата част от състоянието на Цин идва от неговия 60-процентен дял в Muyuan. Той е пряк собственик на акциите или заедно с жена си чрез Muyuan Industrial Group, показва отчетът на компанията за третото тримесечие.

В интервю за South China Morning Post през март Цин разказа за усилията, които компанията му полага за предпазване от епидемията от свинска чума, включително чрез дезинфекциране на камиони, стерилизиране на храната на животните и филтриране на въздуха.

Цин Инлин не е единственият който трупа печалби от кризата. В листата на печелившите са и хонконгската борсова компания WH Group – най-големият производител на свинско в света, както и New Hope Group – компания за развъждане на свине и производител на животинска храна. В момента, председателят на New Hope Ли Юнхао разполага с нетно състояние от 11 млрд. долара – близо два пъти повече спрямо края на 2018 г.

Болестта, срещу която към момента няма ваксина, е смъртоносна за прасетата, но не засяга човешкото здраве.

„Свинската чума носи както ползи, така и вреди“, заяви Цин през март. „Трябва да преминем през тази буря и да я превърнем в превъзходна възможност за нашето развитие“, коментира още китайският магнат.

Изочник: investor.bg

c