Общество

1 млрд. камери и краят на личната неприкосновеност

На фона на растящия брой камери в глобален мащаб, експертите по сигурност предупреждават за потенциален риск от осъществяване на тотално наблюдение

Един милиард камери за видеонаблюдение ще гледат света през 2021 г., като огромната час от тях ще се намират в Китай – според доклад на IHS Markit. Анонсът идва в момент, когато експертите предупреждават за нарастващите потенциални рискове от подобно повсеместно наблюдение.

“Светът е на път напълно да унищожи личната неприкосновеност на хората”, предупреди преди повече от десетилетие Филип Цимерман, създателят на PGP – изглежда прогнозата му се сбъдва, уви.

Днес по целия свят има инсталирани 770 милиона камери за наблюдение. 54% от тези устройства се намират в Китай, според доклада. До 2021 броят на дигиталните „очи” ще достигне 1 милиард. Огромната част от тях, както и не малка част от високо-технологичните устройства и компоненти се произвеждат в развитите страни на Азия. Огромната част от Китайските технологични компании доставят свои решения за наблюдение, базирани на изкуствения интелект, в 63 страни по целия свят.

Интелигентният град

Може да се очаква, че много от бъдещите 1 милиард камери ще бъдат инсталирани от китайски фирми в стремежа им да изграждат инфраструктури за т.нар. интелигентни градове. Техните проекти се простират далеч отвъд азиатската страна и Азия изобщо. Наскоро се видя, че Китай има намерение да доминира „умните градове” в Европа. За огромния пазар на технологичния световен лидер, континентална Европа е един от потенциалните варианти за справяне с нарастващото напрежение в т. нар. търговски войни.

В момента, проекти за „интелигентни градове” вече са реализират в редица Европейски държави – в Германия, Испания и Франция, според анализ на Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI). Техният брой ще стават все по-голям, заради стремежа на градските власти да се насочват към дигиталните технологии – в търсене на начин за по-ефективно управление на градските ресурси и инфраструктури, подложени на нарастващ натиск заради увеличаващото се градско население и престъпността.

В своя интерес към европейските градове китайците разчитат не толкова на предлагането на продукти и софтуер, колкото на прокарване на вече реализираните и тествани проекти за „смарт-сити”, работещи в Азиатската държава. Затова подходът им стъпва на дипломатична основа – практиката за „побратимяване” между европейски и китайски градове.

Повсеместно наблюдение

На фона на растящия брой камери експертите по сигурност предупреждават за нарастващите потенциални опасности от подобно повсеместно наблюдение. Почти ежедневно сме свидетели на случаи на „хакване” на камери, което може да доведе до цял спектър нежелани последици.

Камерите могат да бъдат използвани като „вход” към локалните мрежи и сървъри на домове и офиси, могат да бъдат използвани за шпиониране, за кражба на лични данни и др. С високата си разделителна способност и „умни” алгоритми те могат да проследят какви пароли и кодове използва даден потребител за логване в чувствителни системи, включително за управление на банкови ресурси.

Край на неприкосновеността

“При наличието на голям брой видеокамери по света става почти немислимо човек да разчита на каквато и да е неприкосновеност”, предупреди Филип Цимерман, създателят на PGP, преди повече от десетилетие. Алгоритмите зад камерите стават все по-добри. Те вече могат доста успешно да разпознават лица, при това далеч без да е нужно човек да погледне фронтално срещу камерата.

Но това не е всичко. Съществуват алгоритми, които могат да четат езика на тялото. Така ако двама души стоят един до друг и говорят, то камерите могат да разпознаят какво правят двамата – дали уговарят сделка, или просто си разказват анекдоти, или са двама влюбени на среща.

“Голямата заплаха идва не от високата разделителна способност или от възможностите на лицевото разпознаване, обаче. Ако се следят данните от всички камери едновременно, може да се направи корелация между различни събития, между появяването на определени лица на определени места в определени времена”, предупреди Цимерман.

Може да се добие представа кой с кого се среща, с кого по какви теми разговаря, какви действия предприема впоследствие. Личният живот на мнозина може да излезе наяве. От друга страна, по този начин могат да бъдат съсипани политически кариери.

“Когато за някого е налична възможността да събира, анализира и координира данните от различни източници и така да придобива представа за цялостна картина на ситуацията в голям мащаб, вече става дума за „всезнаене” – тотална информационна запознатост, при която за всекиго всичко се знае”, предупреди създателят на PGP.

След близо десетилетие, по всички личи, че предвиждането му върви към сбъдване с пълна сила.

Източник: technews.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *