Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Рентите в област Добрич тръгнаха надолу

С 10-20 лева по-ниски ренти изплащат в Добруджа тази година, съобщиха собственици на земя.

През миналата година в областта рентата за един декар наета или арендувана земя достигна средно 91 лева. Почти двойно по-висока от средната за страната.

„Рентата не само е следствие на цялостния икономически резултат, но и на конкуренцията на пазара при наемането на земя. Когато нещо по цялата тази система не се връзва, и то в продължение на доста години, идва момент, когато нещата започват бавно и полека да идват по местата си.

На собствениците на земеделска земя, които очакваха по нова година арендното си плащане, това не им харесва. Нормално е да реагират, но това е положението. Всички ние сме участници на този пазар“, коментира за Агро Добрич Орлин Панев – член на Контролния съвет на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По-ниски добиви и по-ниски изкупни цени са сред причините за намалените ренти.

Лавандуловото масло преди година се изкупуваше за 230 лева, а сега цената му падна до 60 лева. Нахутът беше 2-2,50 лева/кг, а сега и за 50 стотинки не може да се продаде.

По-ниски тази година са цените и на пшеницата. Добивите също са по-ниски и това е тенденция вече няколко години. Постепенно цените слизат надолу. При това не само на пшеницата, коментира Панев.

През последните две години добивите на основните култури - пшеница, царевица и слънчоглед са под средните за последното десетилетие.

„Всичко това в края на краищата избива, няма как да не се случи. Мнозина търсят световна конспирация, но такава няма. Случващото се е следствие на по-слабите икономически резултати“, смята Панев.

По думите му, понижението на рентите тази година е с 10-20 лева, но на места в региона и повече. То зависи от производствените и икономически резултати на производителите, както и от района.

„Ситуацията е такава, че такова сваляне на цените практически е неизбежно“, коментира Панев.

Доколко ще паднат рентите, той не се наема да прогнозира. Но, счита, че това е само началото. Според него, докато пазарното махало не се успокои, цените ще се колебаят съществено.

Повече за понижението на рентите в област Добрич можете да научите от АГРО Добрич – новия сайт от групата на ProNews Добрич и първия специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c