Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

TISPOL засили контрола на нощния трафик срещу дрога и пияни водачи

В ход е продължаващата специализирана операция на службите на Пътна полиция – TISPOL, свързана с проверки за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества и/или техни аналози.

В момента, операцията обхваща територията на цялата страна, както и тази на страните-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, информираха от МВР. Засилени проверки у нас ще се извършват и във вечерните часове.

Според анализ на данните, една от водещите причини за тежки пътнотранспортни произшествия в Европа е именно управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Според статистическите данни в отдел „Пътна полиция“, ГДНП от началото на годината до 11 декември, у нас са установени 11 044 водачи, нарушили правилата под наркотично или алкохолно въздействие .

От анализа за травматизма за първото десетмесечие, за периода от 01.01.2019 г. до 31.10.2019 г., на територията на страната са настъпили 5607 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 517 и са ранени 7103 участници в движението по пътищата.

В 66 от произшествията, при които 7 човека са загинали, а ранените са 93-ма, е установено че водачите на МПС са били зад волана под алкохолно и/или наркотично въздействие.

Снимка: МВР

c