Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Коледна акция по кръводаряване ще се проведе в Добрич

Коледна акция по безвъзмездно кръводаряване „Дари кръв, бъди надежда за живот!” ще се проведе през следващата седмица – от 16 до 20 декември, в Добрич, съобщават от Областния съвет на БЧК. Желаещите да се включат в нея трябва да посетят Центъра по трасфузионна хематология /Кръвен център/ на Многопрофилната болница за активно лечение от 8 до 12 часа. Дарената кръв ще помогне на нуждаещи се пациенти в лечебните заведения в област Добрич.

Кръводаряването е в основата за осигуряване на необходимите количества кръв за хора с различни заболявания, обясняват от ОС на БЧК. То е полезно и за организма на кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили. Средно в тялото на възрастен човек се съдържат около 5 литра кръв. Здравите хора могат да даряват, защото организмът им лесно възстановява липсващото количество от 450 милилитра, без да е необходимо да приемат медикаменти или специална храна.

От милосърдната организация обясняват още, че всеки здрав човек на възраст от 18 до 60 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 4 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 3 пъти. Целият процес отнема около 40 минути.

Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ в Добрич осигурява безопасността на кръводарителите, посочват от ОС на БЧК. Всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Дарената кръв се изследва за хепатит В и С, сифилис, СПИН. Желаещите могат да получат  резултатите от изследването, както и да научат кръвната си група. След кръводаряване те получават бележка за два дни отпуск, възстановителен пакет, уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите и подарък от БЧК.

„Решението за даряване на кръв е лично, дълбоко човешко право и се дължи на собствена убеденост и информираност – споделят от организацията. - Подкрепете каузата на доброволното и безвъзмездно кръводаряване с Българския Червен кръст и Кръвен център, Добрич!”

c