Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Мъже от приют в Добрич майсторят часовници от глина, вместо да ровят из кофите

Красиви ръчно изработени керамични часовници за стена предизвикват интереса на посетителите на Коледния базар на площад „Свобода” в Добрич. Те са подредени в една от къщичките, наета от съгражданката ни Десислава Първанова.

Часовниците са оцветени в свежи багри. На някои от тях са изрисувани калинки, плодчета, цветчета, което ги прави подходящи за деца. Други пък са стилно оцветени и са подходящ подарък по повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници за възрастни.

Керамичните стенни часовници са изработени от мъжете от Центъра за временно настаняване в Добрич, или популярен като приюта за мъже. Там живеят докато си стъпят на краката наши съграждани, които нямат документи, работа и подслон.

Центърът се издържа изцяло и само от дарения, припомни за При Нюз Добрич ръководителят му Александър Иванов. Той разказа, че през лятото мъжете имат много работа – в градините в селата Котленци и Опанец, които обработват. Там произвеждат картофи, боб, затварят в буркани краставички, домати и друга зимнина, за да могат да се изхранват. През зимата обаче е доста „мъртъв” период, идеята е да си докараме някакви парички, за да можем да се самоиздържаме поне в някакъв малък процент, обясни Иванов.

Той разказа, че един приятел им подарил печка с пещ за керамика. Поставили я в коридора и започнали да правят опити какво да изработват в нея. Първоначално имали намерениЕ да правят магнитчета за хладилник. Те обаче са много дребни, а повечето мъже са с увреждания на очите, обясни ръководителят на приюта. След обсъждания решили да е нещо по-голямо като размер и стигнали до стенните часовници. 

Мъжете ги изработват от бяла глина, която поръчват по интернет от различни фирми. По същия начин с снабдяват и със специалните бои за керамика, които са доста скъпи. Александър Иванов разказа, че глината се изпича на 1 200 градуса. Преди това се разстила на тънко, оставя се да поизстине и така влиза в пещта. Ръководителят на приюта обясни, че си е доста майсторска работа, защото глината трябва да е тънко разстлана. Той не крие, че имат повече счупени часовници отколкото здрави. Технологията са си я измислила сами – на принципа на проба-грешка, след много експериментиране.

Направата на един часовник отнема доста време, обясни Иванов. Само изпичането в пещта продължавало 6 часа. За това и изработват по няколко едновременно. Ако се разхвърлело по часовници излизало, че за крайния вид на всеки един от тях е работено ден, ден и половина. На Коледния базар са изложени 9 от направените от мъжете часовници. Има още пет, които са изпечени, предстои да бъдат оцветени и украсени.

Има няколко човека, които са с по-богата фантазия и след като изкоментираме кое как да го направим вземаме решение как оцветим и изрисуваме часовниците, разказа Иванов. Понякога и в Интернет поглеждали, имали и няколко идеи и от там.

KODAK Digital Still Camera

Работата е колективна, сподели ръководителят на Центъра за временно настаняване. По думите му глината се разстила много трудно и това се прави от мъжете с по-силни ръце. Те я разстилали с едно голямо желязо, като валяк. Които пък са по-добре със зрението вършели по-фините неща. Накрая украсяването ставало от мъжете, умеещи да рисуват.

Имаме доста грешки, които забелязваме. Някъде е трепнала ръката и се е замазало, после опитваме се да го коригираме, обясни Александър Иванов. „Спрямо хората, с които разполагаме, бих казал, че постигаме твърде добри резултати. Довчера те ровеха в кофите, днес правят часовници”, сподели с гордост ръководителят на приюта.

Той обясни, че мъжете са в центъра целодневно и през зимата това е проблем, защото като паднат студът и снегът не могат да излизат навън. През лятото няма такъв проблем – в градините са, работят, сеят копаят. В студеното време обаче им ставало скучно, гледали телевизия и четели вестници, започвали дрязги, някои изпадали в депресия. „Изработването на часовници е моя идея, за да бъде самият им ум ангажиран – сподели Иванов. – Това е страхотна трудотерапия. Да не мислят за тъжни неща, на кого как му е протекъл животът и как е стигна.F до тук. От там-нататък някакви парички ако успеем да изкараме и да си помогнем, ще е добре. Изработването на часовници носи само плюсове”.

Ръководителят на Центъра за временно настаняване сподели, че към момента имат нужда само от около тон, тон и половина дърва, за да изкарат зимата. Надява се да получат хранителни продукти от благотворителната кампания „Хляб за всеки”, която се провежда в момента в Добрич в навечерието на Коледа. Както вече писахме, тя е насочена към самотни възрастни хора, деца в неравностойно положение и хора, останали без дом.

Центърът за временно настаняване в Добрич е с капацитет 6 души, от два месеца е пълен. В момента в него са настанени мъже да възраст между 55 и 65 години. Приютът съществува вече седма година. Трайно е помогнато на над 30 души – при издаването на документи, намиране на работа, настаняване в социални домове.

c