Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

"Музиката - моят живот" - Маестро Райко Тонев на 90

С юбилеен концерт "Музиката - моят живот", на 10 декември в Огледална зала "Нели Божкова", добричкият Хор на учителите отбеляза юбилейната 90-а годишнина на своя дългогодишен диригент Маестро Райко Тонев.

По време на тържеството, Маестро Тонев беше удостоен с отличието "Кристално огърлие", което се присъжда от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Престижното отличие, с което се удостояват творци - за изключителния им принос в развитието на националната музикална култура, връчи д-р Росица Бояджиева.

Бяха връчени и прочетени редица Поздравителни адреси, включително и от кмета на Община град Добрич:

"Уважаеми Маестро Тонев, за всички нас, за добруджанци, това е още една възможност да засвидетелстваме нашите уважения и признателност за изключителния Ви принос за съхраняване и развитие на хоровото изкуство. На традициите на нашата богата култура. На този специален ден Ви благодаря за голямото добруджанско сърце, за усърдието с което творите, за благородните пътища, които създавате чрез музиката, за смисъла да бъдем добри. Пожелавам Ви здраве, творческо дълголетие и споделени радостни мигове с любимите за Вас хора."

Поздравителни адреси и пожелания поднесоха ръководители и дейци на културата от град Добрич и град Балчик, както и ученици, приятели и настоящи колеги на Маестро Тонев от цяла Европа.

Маестро Петър Крумов: "Още когато през 60-те години на миналия век, в нашия град дойде Райко Тонев, аз го посрещнах и номинирах, бидейки уверен, че ще създаде един прекрасен хоров колектив. Така и се случи. Нека да съумеем да опазим този човек и творец. Със своето знание, разбиране на изкуството и можене, той е изключителна културна ценност за Добруджа."

Безкрайно щастлив и видимо развълнуван, достолепният и харизматичен юбиляр сподели пред гостите, изпълнили залата: "Искам да благодаря на всички тези жени, майки и домакини, че през всички тези години идваха за репетиции. Ние ги посрещахме в залата като отпочинали, но те пристигаха - всяка една от тях, идвайки от работа. Имате огромното ми уважение.

Бих искал да благодаря и на нашата общественост и нашата администрация, без които нямаше да е възможно всичко което направихме през годините. Още когато беше създаден Хорът на учителките, на нас ни построиха една прекрасна зала за репетиции. Съставът все още продължава да репетира в нея. Това е положително като отношение от страна на ръководството в администрацията. Нека да пребъде този хоров състав, както и да се множат успехите му, за да можете да му се радвате още дълги години. Да мога да му се радвам и аз."

В концертната програма "Музиката - моят живот" настоящият диригент на Хор на учителките - Маргарита Русева-Ганева беше подбрала за публиката хоровите творби:

  • "Музика" - Алдонис Калнинс
  • "Милост мира" - Добри Христов
  • "Тебе поем" - Добри Христов
  • "Брала мома" - Петър Крумов
  • "Запей ми, Добро" - Цв. Цветанов, хорова адаптация Христо Тонев, солист Анжела Тошева
  • "Червена роза" - Емил Струнджев
  • "Йо игра оро" - Тодор Попов
  • Ave Verum - В. А. Моцарт
  • La Carita - Джоакино Росини, солист Красимира Андреева
  • "Баркарола" - Жак Офенбах
  • "Аз искам да танцувам" - Франсис Лу
  • What a Wonderful World - Луис Армстронг
  • "Коледна песен" - Райко Тонев

На рояла - Детелина Василева

Подобаващо за юбиляр и дългогодишен диригент, отдал живот и енергия за развитие и издигане нивото на хоровото изкуство в Добруджа, концертът завърши с изпълнение на "На многая лета" - от станалата на крака публика и хористите в залата.

c