Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Юндер Бейтула е Спортист №1 на Добрич за 2019 година

Бронзовият медалист от Световното първенство за мъже и жени в Патая, Тайланд, Юндер Бейтула е Спортист №1 на Добрич за 2019 година. Състезателят на Спортен клуб „Вдигане на тежести-Добруджа” спечели надпреварата с 231 точки.

Най-добрите спортисти на Добрич за 2019 година бяха определени чрез 33 анкетни карти. Четири от тях бяха попълнени от представители на кметския екип, 7 – от членовете на спортната комисия към Общинския съвет, 5 – от журналисти, и 17 – от представители на спортните клубове. Четири от анкетите се оказаха невалидни.

Юндер Бейтула спечели бронзовия медал на Световното първенство в Тайланд с 201 кг на движението изтласкване, в двубоя стана пети с 358 кг. С тези си резултати на световното той подобри републиканските рекорди в движението и в двубоя. През 2019 година Бейтула завоюва и първо мястона Републиканско отборно първенство, 1 кръг, първо място на Републиканско личен-шампионат, първо място на Републиканско отборно първенство, 2 кръг и др.

На второ място в класацията за най-добър спортист на Добрич е Пеньо Атанасов Пенев със 169 точки. Състезателят на Карате клуб „Самурай” през годината има завоювани пет първи места – три на Държавни първенства и две – за Купа България, и трето място от Открито първенство в Будапеща. Участник е Световно първенство до 21 години в Чили.

Трети в почетната спортна десетка на Добрич е Георги Стоянов Иванов от Спортен клуб по лека атлетика "Добрич"със 133 точки. Той  е национален състезател. През 2019 година стана 14-и на тласкане на гюле за мъже на Световно военно първенство в Китай. Носител е на две първи места в същата дисциплина на национални шампионати за мъже в София, шести е на Европейското отборно първенство за мъже в Вараджин /Хърватия/ и др.

Четвърти в класацията е Кристиян Димитров Димитров от СК Борба  „Добруджански юнак” с 129 точки, пети – Момчил Златков Петков от ЦСО-ШК "Енергия 21" с 124 точки, шести – Илиян Георгиев Илиев от ХК "Добруджа" със 120 точки, седма – Златислава Чуканова от СК „Боксов клуб-Добруджа“ със 117 точки, осма – Радосвета Симеонова от СКЛА "Добруджа-99" с 95 точки, девети – Никола Генчев Михов от СКЛА "Добрич" с 92 точки, и десети Николай Иванов Тодоров от СВК "Добруджа 07" с 82 точки.

Победителите в категорията за най-добър отбор са два – Спортен волейболен клуб „Добруджа 07”, мъже и Хандбален клуб „Добруджа”, мъже. Двата тима са с равен брой точки – 53. През 2019 година СВК „Добруджа 07” е полуфиналист на НВЛ - Купа България, класира се на четвърто място но НВЛ – Супер лига. ХК „Добруджа” е седемкратен вицешампион на България. Участва във Втори кръг от Европейските клубни турнири за петнадесета последователна година /рекорд за България след 2000 година за всички спортове/. Печели шесто място на Купа „България“ и второ – на турнира „Тодор Хънков“. На трето място в анкетата сред отборите е класиран КК „Самурай” с 40 точки. През 2019-а тимът има две първи места – на Държавно първенство ката отборно и на Купа “България“ ката отборно.

В категорията за най-добри млади таланти първото място печели Тодор Светлинов Петров – възпитаник на Спортен клуб по лека атлетика „Добрич”, който е с 48 точки. Той постави рекорд на България в дисциплината тласкане на гюле за момчета под 16 години с резултат от 18,09 м. Носител е на три първи места, едно второ и едно трето на национални шампионати и първенства на тласкане на чук и хвърляне на гюле. Второ място сред младите таланти печели Делек Демирова от СК „Боксов клуб-Добруджа“ с 19 точки. Тя е носител на три първи и едно трето място от държавни шампионати и първенства и на трето – от международен турнир „Балкан”. Трети сред младите таланти е Тулчан Мехмед от КК „Самурай” със 17 точки. Носител е на пет първи места от държавни първенства и Купа „България”.

Сред спортистите с увреждания на първо място е класиран Мирослав Богданов Николов от СК „Хищник“ с 55 точки. През годината той е носител на три трети места - на Държавно първенство по канадска борба за хора с увредено зрение, дясна ръка, Европейско първенство по канадска борба за хора с увредено зрение, дясна ръка, Лутраки, Гърция, и Световно първенство по канадска борба за хора с увредено зрение, дясна ръка, Констанца, Румъния. Второто място е за Захари Стоянов от СК „Хищник” с 50 точки. Той е носител на второ място на Държавно първенство по канадска борба за хора с увреждания, дясна ръка, пето място - на Европейско първенство в Лутраки, Гърция и четвърто място на Световно първенство, Констанца, Румъния. На трето място в класацията за хора с увреждания е Олег Темелков от СК ,,Фаворит 2013” с 43 точки. През годината печели 2 място на Държавно първенство по спортна стрелба за хора с увреждания в Пловдив в дисциплина SH1 и 3 място на Държавно първенство по тенис на маса.

Утре след заседание на спортната комисия към ОбС ще стане ясно кога и къде ще се проведе награждаването на спортистите на Добрич за 2019 година.

Снимка: Gettyimages

c