Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

СДС – Добрич отбеляза 30 г. от създаването си с успехи на изборите и нови членове

30-годишнината от създаването на Съюза на демократичните сили беше отбелязана днес в Добрич. Областният председател на партията д-р Ганчо Стоянов припомни, че СДС е създаден на 7 декември 1989 г. в София, а седмица по-късно – на 14 декември 1989 г., 37 ентусиасти поставят началото и в Добрич.  

Гости на събитието бяха представители на ПП ГЕРБ - общинският ръководител и член на областното ръководство на ГЕРБ Красимир Николов, и Живко Желязков – член на общинското ръководство на ГЕРБ-Добричка.

Присъстваха новоизбраните общински съветници от СДС, както и първият за последните 22 години кмет на населено място от партията - Евгени Статев, новоизбрания кмет на село Смолница.

През изминалите 30 години имаше възходи, имаше и падане надолу, разцепление. Редно е на днешната дата да отбележим първото управление на СДС, с което започна реформата в България, но не успя да ги завърши докрай, посочи д-р Стоянов. Той маркира част от събитията, белязали историята на СДС и на България. И припомни, че на протестите през 1998 г. след управлението на БСП, в Добрич, София и Дупница имаше най-много протести – 28 дни.

Правителството на Иван Костов постави начало на действителните реформи в България и България тръгна по демократичен път на развитие.

В резултат на последвалия спад и делене на СДС,  се стигна дотам преди 4,5 години в структурата в област Добрич членовете с платен членски внос са били едва петима. „Сега с гордост мога да кажа, че в областта има пет организации  в областта – Добрич, Добричка, Генерал Тошево, Балчик и Каварна. Очаква се да се възстанови и организацията в Тервел“, добави областният лидер на СДС.

„Тази година, след промените, които настъпиха в ръководството на СДС, има възход в СДС, членовете на СДС в цялата страна започнаха да се увеличават. Има млади хора, които желаят да членуват в СДС, което е добър показател.

На европейските избори, след добре премислена политика, националният съвет взе решение да участваме заедно с другата изявена дясна демократическа партия ГЕРБ да се явим заедно на европейските избори. Нашият успех беше Александър Йорданов, който стана европейски депутат.

През есента бе дадена възможност СДС да вземе решение как да участва в изборите, като на места с коалиция, а на други места –самостоятелно.  

Всичко това идва да каже, че нещата при нас започнаха да се случват. Друг дух властва в нашите организации, сред нашите членове. Има желание за работа. Можем да гледаме с оптимизъм занапред. Нека СДС да го бъде и занапред“, пожела д-р Ганчо Стоянов.

За нас е удоволствие, че сме заедно на последните два избора със СДС - най-автентичната българска дясна партия, първата в България след промените през 1989 г., каза Красимир Николов. Той припомни, че в град Добрич и на европейските, и на местните избори, коалицията ГЕРБ-СДС бе първа политическа сила и най-много общински съветници. „Смятам, че призива, който отправи председателят на ЕНП Жозеф Дол беше за добро – всички десни формации, членове на ЕНП, в България да се обединят. С нашите съвместни усилия ние доказахме, че и в България сме наистина една европейска народна партия, автентична дясна коалиция“, каза още Красимир Николов.

c