Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Без минусови температури и сняг в Добруджа

Динамично ще остане времето над региона през следващата седмица (9 - 15 декември). В обедните часове облачността ще се разкъсва, а в края на периода ще бъде и слънчево. Очакват се превалявания от дъжд - несъществени като количества, в средата на следващата седмица. Температурите ще са над нулата - около и над средните за сезона.

В първия ден от новата седмица, вятърът отново ще се ориентира от югозапад като в източните райони ще бъде до умерен.

Облачността ще бъде разкъсана, на много места - в равнините и котловините, с намалена видимост в късните и сутрешните часове. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 4° и 1°, максимални – между 9° и 14°, в местата със задържаща се по-дълго мъгла – по-ниски, до 3-4°. Това сочат прогнозните данни на синоптиците от НИМХ.

Във вторник над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна и късно вечерта от югозапад ще завали дъжд. От северозапад, с усилване на вятъра, ще нахлува студен въздух и през нощта срещу сряда във високите котловинни полета на Западна България и в Предбалкана ще превали сняг.

В сряда вятърът ще се ориентира от североизток. На много места в страната ще има валежи от дъжд. Валежите в Предбалкана и по високите котловинни полета ще са от сняг.

В четвъртък и петък вятърът ще отслабне, ще остане предимно облачно, на места в равнините ще е мъгливо.

В четвъртък ще превали само в отделни райони от страната, в петък – на повече места, включително и над Добруджа; преваляванията ще са слаби, предимно от дъжд, в планинските райони – от сняг. В петък и събота вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, ще бъде слаб, в източните райони до умерен.

В събота, частични превалявания - предимно от дъжд, ще има главно в северозападната половина от страната. Минималните температури ще бъдат предимно между 2° и 3°, а максималните в събота ще достигнат стойности от 10° - 12° . Такова ще се задържи времето и в последния ден на седмицата. Ще бъде ясно, със слаб до умерен вятър от западна четвърт.

По черноморието. мъглите в ранните часове ще се задържат по-дълго. Температурата на морската вода - от 13 до 15°. Вълнението на морето - между 3 и 4 бала. Температурите ще са с 2 до 3° по-високи в сравнение с вътрешността на региона.

c