Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отново предлагат промени в данъка за колите в Добрич

Община Добрич отново предлага изменения в данъка върху моторните превозни средства /МПС/ след съдебен спор с областния управител Красимир Кирилов, който върна решение на стария общински съвет за допълнения в наредбата за местните данъци и такси.
Върховният административен съд вече се произнесе окончателно по казуса като смята, че за направените в началото на годината промени в наредбата няма икономическа обосновка и са допуснати нарушения на Закона за нормативните актове, съобщиха от областната управа.
В отново предложените промени, които общината настоява да влязат в сила от 1 януари 2020 година, се предлага екологичният коефициент като компонент в данъка върху МПС да бъде от 1.10 за автомобили без екологична категория, с евро-1 и евро-2 до 0.60 лева - за евро-5 и 0.40 лева за евро-6 и по-висока категория. Собствениците на автомобили ще заплащат и от 0.56 лева до 2.80 лева за 1 KW според мощността на двигателя, според предложения проект на наредбата за ново обществено обсъждане.
При определяне размера на данъка е разумно да бъде възприет размер малко под усредненото равнище, за да се постигне баланс между фискалните интереси на общината и възможностите на гражданите да заплащат дължимото, посочва кметът Йордан Йорданов в доклад до общинския съвет. Със събраните приходи от данъка върху МПС общината ще осигури финансиране за реконструкция на инфраструктурни обекти.

Източник: БТА

c